Girona vol desplaçar uns metres els horts de la Creueta per allunyar-los del riu

L’Ajuntament havia proposat les hortes de Santa Eugènia com a nou espai, però els afectats ho van rebutjar perquè estava massa lluny

A l’espai s’han denunciat que es talen arbres, s’extreu aigua de l’Onyar o s’aboquen moltes deixalles

Una de les parcel·les al costat del riu Onyar.

Una de les parcel·les al costat del riu Onyar. / Aniol Resclosa

Josep Coll

Josep Coll

L’Ajuntament de Girona estudia desplaçar uns metres els horts situats a la llera del riu Onyar, al barri de la Creueta, per allunyar-los del riu. Fonts municipals expliquen que es considera aquesta mesura per tal de «dignificar» els horts i «reduir possibles riscos ambientals de la seva ubicació al costat del riu». En aquest sentit, ara es pretén situar-los a l’altre costat de la mota -terra alçada de forma artificial- per protegir els horts d’una possible inundació, ja que, en estar a prop del riu, estan a una zona inundable.

Les hortes es poden observar a banda i banda d’un camí sense asfaltar que se situa entre un aparcament de sorra, al costat té un edifici amb oficines, i la llera del riu Onyar. L’espai es troba també a prop del Parc Científic i Tecnològic de la Universitat de Girona. El passat mes de juliol membres de l’Ajuntament ja es van reunir amb els hortolans per proposar-los un nou espai, ja que ara estan situats a un espai natural, municipal i amb risc d’inundació. La ubicació suggerida a l’estiu va ser les hortes de Santa Eugènia, un espai que els hortolans van rebutjar perquè estava molt allunyat del lloc actual. I és que moltes de les persones que tenen els horts són veïns dels barris de la Creueta o Vila-roja.

Per això, la nova ubicació que estudia l’Ajuntament està a tocar d’on s’ubiquen els horts actualment. Actualment, estan al costat del camí de terra més proper al riu,i es proposa resituar-los molt a prop de l’aparcament de terra que hi ha al costat de les oficines. Per tant, si s’acaba concretant la proposta, caldria veure si hi hauria alguna modificació de l’espai com, per exemple, reduir la mida de l’aparcament de terra. 

Més d’una vintena d’horts

Actualment, hi ha un total de vint-i-sis parcel·les en les quals els hortolans planten diferents tipus d’aliments. Les primeres van aparèixer l’any 2005 i des de llavors, s’ha denunciat la il·legalitats dels horts en diferents ocasions. Entre d’altres, l’Associació de Naturalistes de Girona (ANG), que a l’estiu va tornar a insistir en el fet que provoquen problemes a l’entorn natural, perquè es tala arbres de ribera, s’extreu de l’aigua del riu o s’aboca de forma incontrolada de diferents tipus de residus. A més, la zona s’ha convertit en un lloc de trànsit de vehicles i possible focus d’incendis.

Davant les acusacions els hortolans, que han constituït una associació, es van defensar. Entre d’altres, van explicar, a través d’un portaveu, que el problema de la gran quantitat de deixalles es produeix pel fet que hi ha manca de serveis de neteja a la zona. De fet, van apuntar que són ells mateixos que han de netejar i que, de vegades, fins i tot, han de retirar xeringues. També van afirmar que no treien aigua del riu, sinó que ho feien d’uns dipòsits d’aigua de pluja. En tot cas, els hortolans si que van corroborar que estan a una zona inundable. 

Subscriu-te per seguir llegint