«Casero encara és recordat avui dia»

El PSC rep per part de la família part del fons documental del qui va ser escriptor i periodista, i militant i polític del partit socialista

El moment de la signatura de l'entrega del fons.

El moment de la signatura de l'entrega del fons. / PSC Girona

Josep Coll

Josep Coll

La família de Just Manuel Casero va entregar aquest dissabte matí al grup municipal del PSC-Girona pel Canvi una part del fons del qui va ser polític, periodista i escriptor, i també un dels creadors del PSC el 1978. El centre cívic que porta el seu nom, al barri de Pont Major, va acollir l’acte que també va servir com a homenatge a Casero, que dimecres farà 42 anys que va morir, als 34 anys, víctima d'un càncer. La sala es va omplir de gom a gom per l'ocasió, i és que com va dir la portaveu socialista Sílvia Paneque, «encara és recordat avui dia». Sobretot, allà on va fer vida, al barri de Pont Major i a Sarrià de Ter, on va deixar un «gran llegat».

El novembre de 2022 la família ja va entregar una part del fons de Just Casero a l'Ajuntament de Girona. Ara, n'entrega la segona part al PSC, on va militar i va ser regidor al consistori gironí (va ser el número tres de les eleccions municipals de 1979, en la llista que encapçalava Joaquim Nadal). L'arxiu consta de cinc carpetes que contenen tot el testimoni de la seva activitat política, projectes de la seva àrea, material gràfic amb una cinquantena de fotografies inèdites que representen el testimoni d'una època concreta de la història política de Girona i els dos llibres que recullen els seus textos de premsa i una part dels que es poden considerar les seves memòries.

D'entre tots aquests documents, el seu fill, Roger Casero, en va voler destacar dos. Per una banda, un escrit de la manifestació de l'amnistia de febrer de 1976 on una bala de goma va impactar a l'ull de Just Casero i li va fer perdre vista. Tot aquest escrit es pot recuperar al llibre Memòria de Just, escrit per Jaume Guillamet. Roger Casero, però, també va voler mencionar el cançoner, que demostra que «al PSC també hi havia espai per la diversió i l'humor».

A banda del fill de Just Casero, també va intervenir la seva vídua, Maria Mercè Gumbau. A la família se li va entregar rosa vermell de plata, la màxima distinció que atorga PSC als seus militants i, abans de l'acte, es va portar un ram de flors al monòlit del cementiri de Pont Major on està enterrat Just Casero.

També van intervenir a l'acte el company al govern municipal de Girona i amic de Just Casero, Francesc Francisco-Busquets, que el va definir com un «utòpic» i el diputat socialista al Parlament, Ferran Pedret. Aquest, va apuntar que «llegint el que he llegit sobre ell és un home que va destacar en mig d'una generació d'homes i dones extraordinàries».