Homenatgen la ciclista que va morir atropellada a l’estiu a Girona

Es va col·locar una bicicleta blanca al lloc dels fets per recordar Iris Martí Pujolràs

Assistents a l'acte escoltant el manifest contra la violència viària.

Assistents a l'acte escoltant el manifest contra la violència viària. / Aniol Resclosa

Més d’un centenar de persones es van reunir ahir a la una del migdia a la cruïlla del carrer Illa amb Josep Viader, a Girona, en un acte contra la violència viària i en record d’Iris Martí Pujorlàs, la jove que va morir el 9 de setembre passat després de ser atropellada, en aquesta mateixa cruïlla mentre circulava en bicicleta pel carril bici, per un cotxe que es va saltar un senyal de «cedir el pas». En record seu, Mou-te en bici, Comucleta i l’Ajuntament de Girona van organitzar aquest homenatge on es va col·locar una bicicleta blanca en el lloc de l’accident.

«Avui no hauríem de ser aquí», amb aquestes paraules començava el manifest; i continuava dient que: «som aquí perquè no volem posar mai més a la ciutat cap bicicleta blanca com la que acabem d’instal·lar». Van reclamar que «la justícia no permeti que les accions fetes com la que avui recordem quedin en la impunitat» i van denunciar l’assetjament a ciclistes «a cop de clàxons, llums o insults». Per això també van demanar un protocol per assetjament a ciclistes, una ciutat pacificada i un canvi de model: «reclamem una seguretat a l’alçada i una infraestructura digna que asseguri que patinets i bicicletes no hagin de circular per la vorera». En aquest discurs també van exigir una modificació del Codi Penal que «porti a la presó de manera immediata als conductors que matin una persona amb flagrant incompliment de la normativa, tant de velocitat com de documentació, els que condueixin drogats o que superin els límits d’alcoholèmia permesos. No volem que els que matin tinguin impunitat i se’n puguin anar de vacances mentre vetllem els nostres morts».

Moltes persones es van apropar per col·locar lliris a la bicicleta.

Moltes persones es van apropar per col·locar lliris a la bicicleta. / Aniol Resclosa

Després d’aquestes paraules es va recitar el poema Després, de Miquel Martí i Pol, triat per la família d’Iris Martí, i es va fer una cantada amb el Cor Maragall i la Coral Xàntica. Finalment, es van col·locar rams de lliris a la bicicleta blanca i totes les persones que van voler van poder firmar el manifest.