Vicenç Acuña, nou director de l’ICRA-CERCA

Especialista en ecologia fluvial, substitueix en el càrrec Damià Barceló, qüestionat per la seva vinculació amb una universitat saudita

Vicenç Acuña, director de l'ICRA

Vicenç Acuña, director de l'ICRA / DdG

Redacció

Vicenç Acuña és el nou director de l’Institut Català de Recerca de l’Aigua (ICRA-CERCA), amb seu a Girona. Investigador de l’Institut des del 2009, fins ara ocupava el càrrec cap de l’àrea de Recursos i Ecosistemes.

Amb un Doctorat en ecologia fluvial, obtingut a la Universitat de Barcelona el 2004, els seus principals interessos científics són l’ecologia de sistemes fluvials temporals, els efectes ecològics de contaminants emergents, així com les transformacions que experimenten, la gestió integrada del sistema urbà de l’aigua, i les solucions en base a natura per al sanejament d’aigües residuals en zones urbanes.

Així doncs, la seva recerca engloba tant aspectes de ciència bàsica com aplicada, i fomenta la recerca interdisciplinària i transdisciplinària.

Reptes

El nou director tindrà com a repte principal impulsar la recerca d’excel·lència en l’àmbit de les aigües naturals i urbanes que porta a terme l’ICRA-CERCA.

Acuña ocupa el càrrec que des de 2008 i fins al juliol de l’any passat va ocupar Damià Barceló. Considerat un dels científics més citats del món en el seu àmbit, Barceló va quedar en entredit a principis de l’any passat per la seva vinculació amb la Universidat Rei Saúd de l’Aràbia Saudita.

Aquesta afiliació va fer que el departament d’Universitats demanés una investigació al Comitè per a la Integritat de la Recerca a Catalunya (CIR-CAT) de la qual no s’han fet públics els resultats.