Més de 200 persones assisteixen a l'inici del cicle sobre intel·ligència artificial en l’arquitectura

El cicle "La intel·ligència artificial a l’arquitectura: noves eines per a noves mirades de futur", organitzat pel Col·legi d'Arquitectes, pretén apropar els arquitectes a aquesta nova realitat tecnològica per mostrar-los tot el potencial aplicable a l’arquitectura

Un moment de la jornada d'aquest dijous.

Un moment de la jornada d'aquest dijous. / COAC

Tapi Carreras

Tapi Carreras

L’Auditori del Centre Cultural La Mercè de Girona ha acollit aquest matí la primera jornada del cicle "La intel·ligència artificial a l’arquitectura. Noves eines per a noves mirades de futur", promogut pel Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC). La sessió, en la qual han participat més de 200 persones, s’ha centrat en el disseny assistit en IA, i ha comptat amb diferents experts en intel·ligència artificial nacionals i internacionals. 

La sessió ha començat amb la ponència de Tetiana Klymchuk, doctora en Matemàtiques, professora del Màster Executiu en Analítica Avançada i Data Science de la UIC i experta en intel·ligència artificial, que ha fet una introducció contextual de la IA. Tot seguit, Vicente Molina, arquitecte i urbanista, i creador del curs de Midjourney d’Esoarch, ha explicat les diferents aplicacions existents d’IA en l’arquitectura, i ha realitzat un exemple pràctic del programa Midjournei.

La segona part de l’activitat, ha comptat amb la ponència de l’arquitecta Julia Capomaggi, doctora arquitecta, cofundadora i directora de JL-Office i professora a la Universitat de Girona, la qual ha exposat el projecte que ha dut a terme sobre habitatge social mitjançant l’IA. A la part final, ha tingut lloc la taula rodona amb tots els ponents, a la qual s’hi ha afegit Raúl Escudero, arquitecte i director de Negoci a MIL Studios, que ha estat moderada per la periodista Mar Poyato.

Cicle La Intel·ligència artificial a l’arquitectura

El cicle, promogut per les demarcacions de Comarques Centrals i Girona, i els òrgans centrals del COAC, i comissariat pels arquitectes Mireia Baurier, Sergi Huertas i Lluís Nacenta, pretén exposar les noves tecnologies i fomentar un debat constructiu sobre el seu impacte actual futur en el camp de l’arquitectura. Durant tres dies, es descobrirà com la intel·ligència artificial pot contribuir en el projecte arquitectònic: des de la creativitat fins a la producció i les metodologies de treball, tot explorant les implicacions i oportunitats que aquestes innovacions presenten per al futur de la professió.

Sessió 02. Projectes d’arquitectura generativa

L’Auditori de l’edifici d’El Sucre de Vic acollirà la segona sessió del cicle el 15 de febrer a les 10 h. En aquest cas, es contextualitzarà la IA en l’àmbit professional i es donaran eines als arquitectes per realitzar projectes arquitectònic. També es debatran els límits legals d’aquesta tecnologia i la influència que tindrà en el futur professional. Comptarem amb la participació de Jordi Ludevid, arquitecte, urbanista i exdegà del COAC; Andrés de Mesa, arquitecte i professor de Representació Arquitectònica a l'ETSAB (UPC); Juan Bordallo, arquitecte i fundador del programa ARCHITEChTURES - AI-Powered Building Design; i Joan Salvà, advocat, soci director de Ponti & Partners i agent de la Propietat Industrial.

Sessió 03. Artificis intel·ligents

Tancarà el cicle a la Sala d’Actes del COAC a Barcelona el 12 de març a les 16 h amb una sessió dedicada a la reflexió i les conclusions. Parlarem de les oportunitats i els reptes que comporta l’ús de la IA en l’arquitectura i de la contribució que poden fer els arquitectes a la nova narrativa que s’està desenvolupant. Hi seran presents Lluís Ortega, doctor arquitecte, llicenciat en Filosofia, cofundador i director de JL-Office i professor a l'ETSAV (UPC); Lluís Nacenta, comissari, escriptor, músic i investigador; Mario Carpo, historiador, crític d'arquitectura i professor a la Bartlett de Londres i la Universitat d'Arts Aplicades de Viena; Mar Santamaría i Pablo Martínez, arquitectes i especialistes en planejament urbà i data science, a més a més de fundadors de l’estudi 300.000 Km/s i professors visitants a l'EPFL de Lausanne; Ciro Najle, arquitecte, director de GDB General Design Bureau i professor a la Universitat Torcuato Di Tella de Buenos Aires; Julia Capomaggi, doctora arquitecta, cofundadora i directora de JL-Office i professora a la Universitat de Girona i Nil Brullet, arquitecte, llicenciat en Filosofia i fundador de l'estudi Nil Brullet Arquitectura i soci i director de Brullet de Luna Arquitectes.

Les noves tendències

 L’organització d’aquest cicle respon a la voluntat del COAC de proporcionar als seus col·legiats la formació necessària per mantenir-se al dia de les necessitats del mercat. Fa temps que el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya està compromès amb els arquitectes per tal d’oferir-los les millors eines per desenvolupar el seu dia a dia i facilitar-los així la tasca professional, com demostren altres accions com la jornada sobre la descarbonització de l’arquitectura.