Nova picabaralla dins del govern de Girona, ara pel Cartañà

Junts i ERC lamenten que Guanyem anunciés que no es podia renovar el conveni d'acord amb un informe que asseguren que "a dia d'avui no existeix"

Guanyem assenyala que l'informe es tindrà la setmana vinent i que serà desfavorable a seguir al Cartañà perquè des del juliol hi ha hagut múltiples reunions on no es donava cap altra opció per llei

Tapi Carreras

Tapi Carreras

Nou episodi de tensió entre els socis del govern tripartit a Girona. Junts i ERC critiquen que Guanyem anunciés que no es podia renovar el conveni perquè el Casal Cartañà continués com una de les dues seus de l'institut Ermessenda en base a un informe jurídic que asseguren que no existeix.

El posicionament de Junts

La vicealcaldessa, Gemma Geis (Junts), admet estar "molesta" perquè la regidora d'Educació, Queralt Vila (Guanyem) ,va basar-se en aquest suposat informe jurídic per convèncer les famílies que no es podria prorrogar el contracte amb el Bisbat que els permetia utilitzar les instal·lacions per fer classe. Geis indica que aquest informe "no existeix ara com ara". La vicealcaldessa exposa que estan pendents que el secretari faci un informe però insisteix que "ara no hi és. Se'ns deia que hi era i no hi és". "Espero que, tenint en compte la llei d'educació de Catalunya i la llei de bases de règim local, hi hagi prou articles de cooperació i col·laboració entre l'àmbit local i la Generalitat que permetin prorrogar el conveni", declara la representant del grup de Junts. Geis també deixa clar que cal "accelerar al màxim" la construcció de l'edifici de l'institut Ermessenda a la nau de l'antiga fàbrica Simon de la carretera Barcelona, que és on haurien d'acabar anant tots els alumnes.

El posicionament d'ERC

Per Esquerra, Quim Ayats, també mostra la seva crítica per la inexistència del citat document: " A data d'avui 2 de febrer, aquest informe jurídic que es deia, no hi és", lamenta. El representant del grup republicà tem que s'hagi pogut prendre una decisió per un tema "més polític que tècnic" i espera que s'explorin totes les vies possibles per trobar una solució que permeti que els alumnes puguin seguir al Cartañà.

La defensa de Guanyem

La regidora d'Educació, Queralt Vila (Guanyem), ha explicat que des del mes de juliol s'ha reunit molts cops amb els assessors jurídics i que sempre li han dit que l'Ajuntament no té competències per pagar el lloguer. Vila ha explicat que fa unes setmanes va demanar un informe "llarg i exhaustiu" per explorar alguna escletxa que permetés desencallar la situació però que sempre li han dit que "seria desfavorable" i que totes les lleis no donaven cap alternativa. Aquest document podria estar enllestit ja aquest dilluns.

"Els tres grups voldríem que la situació a l'Ermessenda no fos la que és i que tot seguís igual", exposa la regidora d'Educació, que lamenta que s'han trobat que s'han trobat "que el conveni acabava".

L'inici de tot plegat

Fa uns dies es va fer una reunió on representants de la Generalitat i de l'Ajuntament van informar les famílies de l'institut Ermessenda que l'any vinent tots anirien a estudiar als barracons de Can Prunell on hi ha l'altra seu de l'institut, ja que el conveni amb el Bisbat acabava aquest curs, després de deu anys i no es renovaria. El darrer any, l'Ajuntament havia pagat uns 100.000 euros. Les dues administracions, fins i tot, van arribar a enviar un comunicat conjunt parlant de la unificació del centre pel curs vinent.

La picabaralla

La decisió no va agradar moltes famílies, en entendre que molts havien escollit l'Ermessenda per la proximitat amb el Cartañà. El director dels Serveis Territorials d'Educació, Adam Manyé, va assegurar que la Generalitat no tenia potestat per pagar lloguers i la regidora d'Educació va assenyalar que els serveis jurídics li assenyalaven que no només poden cedir terrenys o equipaments però no pagar cap lloguer i que si fins ara havia estat així era una situació "anòmala". Enmig de la picabaralla, les dues administracions haurien iniciat converses amb el Bisbat, mentre les famílies van tallar la carretera per reivindicar que volen seguir al Cartañà.