DomusVi obre la nova residència amb 120 places a Girona

Compta amb 74 habitacions individuals i 23 dobles repartides en tres plantes, i generarà 90 llocs de treball

L'edifici és classe A en l'escala energètica, la més alta, i posseeix el certificat BREEAM de construcció sostenible

 

Redacció

DomusVi ha obert el seu primer centre a Girona, que disposarà de 120 places repartides en 74 habitacions individuals i 23 dobles (de les quals tres són suites), distribuïdes en tres plantes. La nova residència generarà 90 nous llocs de treball.

“Les noves places d'aquesta residència contribuiran a donar resposta a la demanda creixent de cures residencials a Girona, que suma ja un índex d'envelliment del 123% segons dades de l’IDESCAT. Aquestes xifres són similars a les d'altres províncies catalanes, on continuarem invertint i obrint nous centres per a brindar les millors cures a les persones en entorns socialment actius”, ha argumentat Alberto Sarmini, director territorial a Catalunya de DomusVi.

Les autoritats assistents han estat l'alcalde de Girona, Lluc Salellas Vilar; la vicealcaldessa, Gemma Geis; el tinent d'alcalde i regidor de Talent, Innovació, Salut i Comunitat, Xavier Aldeguer; el segon tinent d'alcalde i regidor de Cultura, Joaquim Ayats; i la regidora de Ciutat de Cuida, Gemma Martínez Villagrasa.

Teràpies no farmacològiques

Situada al carrer Francesc Ferrer i Gironès, DomusVi Girona Ciutat s'estructura en 3 plantes àmplies i lluminoses, i destaca pels seus espais exteriors, un ampli jardí central de més de 1.900 m² i unes terrasses de 560 m², part de les quals són cobertes. El complex està pensat per a assegurar el benestar i la qualitat de vida en un entorn actiu de les persones residents, segons un comunicat de l'empresa.

DomusVi Girona Ciutat es caracteritza per l'ús de teràpies no farmacològiques i innovadores. Per a això compta, entre altres recursos, amb teràpies multisensorials dissenyades per a estimular els sentits amb l'objectiu de millorar la qualitat de vida de persones grans amb diversos nivells de deterioració cognitiva.

“El centre està totalment equipat per a brindar la millor qualitat assistencial als usuaris, amb la intenció de convertir-se en un referent en teràpies no farmacològiques i innovadores. Posem a la disposició dels residents una àmplia diversitat de recursos que contribueixen al fet que els processos rehabilitadors siguin integrals. A aquests, cal sumar serveis com a gimnàs, infermeria, sala de teràpia, perruqueria, cafeteria o cuina pròpia que proporcionen el màxim confort als residents perquè se sentin com en la seva llar”, ha raonat Adrián Pena, director de DomusVi Girona Ciutat.

Cadascuna de les seves tres plantes compta amb una zona comuna pròpia, menjador i sales d'estar per a garantir una atenció totalment personalitzada i individualitzada segons les necessitats específiques de cada resident.

Alts estàndards de sostenibilitat

L'edifici que acull DomusVi Girona Ciutat ha estat dissenyat i construït en línia amb el compromís pel medi ambient de la companyia i, com tots els que es troben en desenvolupament, és de classe A en l'escala energètica: la més alta.

Dissenyada amb una façana tipus Sate, que proporciona un elevat aïllament tèrmic, fusteria d'alumini amb cristalls baix emissius i control solar, instal·lació solar fotovoltaica, aerotèrmia, entre altres aspectes, l'edificació posseeix un certificat BREEAM, un mètode d'avaluació i certificació de la sostenibilitat de l'edificació que es basa en l'avaluació de moltíssims aspectes: des de la qualitat de materials no contaminants fins a les mesures per a evitar consums innecessaris. 

Aposta per Catalunya

 

Aquesta inauguració se suma a la recent obertura d'una nova residència que la companyia ha dut a terme a Lleida i s'emmarca en un pla per continuar creixent a Catalunya que es concretarà, en els pròxims mesos, en dues obertures més. Quan tots aquests centres estiguin operatius, totalitzaran prop de 500 places i més de 300 llocs de treball.

El pla d'obertures també busca contribuir a donar resposta a un augment de la demanda de cures sociosanitàries, resultat de l'envelliment poblacional. Segons projeccions de l’IDESCAT, la població major de 65 anys continuaria augmentant a Catalunya fins a aconseguir els gairebé 1,6 milions de persones a 2025 i prop de 2,2 milions a 2040. En el llarg termini, aquestes xifres vaticinen que, per a 2070, les persones majors de 65 anys a Catalunya seran més de 2,5 milions de persones: gairebé el 30% de la població.

 

“Els centres que estem inaugurant a Catalunya generaran noves places per a continuar garantint el dret de les persones a triar i gaudir de les cures que millor s'adaptin a les seves necessitats i als seus desitjos. Alhora, estem creant noves ocupacions, prioritzant els contractes indefinits. D'aquesta manera, sumem nous professionals al nostre equip, els qui acompanyen i cuiden de totes les persones perquè els nostres centres, com el que tenim el plaer d'inaugurar avui, siguin la seva llar”, ha explicat Alberto Sarmini.

Amb més de 30 anys d'història, la companyia és actualment el referent i primer ocupador del sector a Espanya, amb una plantilla de més de 28.000 persones repartides en més de 200 centres i serveis situats en les 17 comunitats autònomes.

Fer front al repte demogràfic

L'actual context d'envelliment de la població, combinat amb una major esperança de vida, es tradueix en la necessitat d'obrir nous centres per a donar resposta a un creixement exponencial de places per a persones grans.

Segons projeccions de l'INE, en deu anys hi haurà prop de 12,3 milions d'espanyols majors de 64 anys, més del 25% de la població. Per a 2050, es preveu que el nostre sigui el quart país més envellit de la UE: amb 16 milions de persones majors de 64 anys, un terç de la població.

Una xifra que corrobora el recent “Informe Social Mundial 2023: no deixar a ningú enrere en un món que envelleix”, publicat pel Departament d'Assumptes Econòmics i Socials de l'ONU (DESA), que avisa que el nombre de persones majors de 65 anys s'hi haurà més que duplicat per a aquest any.

“Només podrem fer front a aquest repte a través del diàleg conjunt entre tots els actors, públics i privats, de l'àmbit de les cures sociosanitàries. Des de DomusVi continuarem dialogant, buscant sinergies, acords, solucions conjuntes amb les autoritats i amb els actors del nostre entorn per a continuar garantint, entre tots, la millor cura”, ha reivindicat el director territorial de Catalunya en DomusVi.

Amb més de 30 anys d’experiència al servei de les persones i les seves famílies, DomusVi ofereix més de 24.000 places, a 209 centres residencials, d’atenció diürna, d’atenció a la discapacitat i de salut mental, a la qual se sumen serveis destinats a l’atenció a la llar (ajuda a domicili i teleassistència) i atenció sanitària a domicili: espais, serveis i tractaments d’avantguarda per a fer més còmoda i activa la vida de les persones usuàries i facilitar la comunicació amb les seves famílies, que compten amb prop de 28.000 professionals que tenen a la seva disposició dels millors plans de carrera i programes de formació.