Les dones rere la ciència, una història de reptes i grans aportacions

El CaixaForum Girona celebra el Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència

El CaixaForum Girona celebra el Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència.

El CaixaForum Girona celebra el Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència. / Carla Ventura

Carla Ventura

«Sabeu perquè portem una bata blanca?», d’aquesta manera començava l’activitat Reptes de la ciència. Grans aportacions de dones científiques que el CaixaForum Girona ha acollit aquest cap de setmana per celebrar el Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència. Aquest taller familiar, al que han acudit una vintena de nenes i nens, ja començava amb una incògnita per resoldre, la primera de moltes.

L’objectiu d’aquesta jornada era, en definitiva, reivindicar el paper de les dones científiques i promoure la igualtat de gènere en els camps de la ciència i la tecnologia.

Inspirada en un format escape-room, la visita tractava de ser un joc i alhora en un espai d’aprenentatge basat en la importància que les nenes, potser algunes de les que hi han assistit, veiessin perquè és necessari que elles també tinguin l’oportunitat d’investigar i descobrir. «Si només hi ha homes en aquest àmbit, ens falten punts de vista», ha explicat la guia.

Un munt de mans s’aixecava avui quan es tractava de mencionar alguns dels científics homes més rellevants, però de dones només un parell de tímides van respondre la mateixa: «Marie Curie». Per aquest motiu el taller volia donar a conèixer dones investigadores que van fer evolucionar el món tal com es coneixia, fins i tot aquelles que van estar a l’ombra de grans noms com el d’Einstein, la matemàtica Mileva Marić.

A través de cinc reptes, que portaven a cinc experiments, es s'han destacat els noms de Daphne Oram, enginyera pionera en la composició de sons electrònics; Maria Telkes, investigadora de la tecnologia aplicada a l’energia solar; Annie Easley, científica aeroespacial; Johanna Weber, els experiments aerodinàmics de la qual van ser claus per desenvolupar l’avió supersònic Concorde, i Leona Gale, la primera enginyera guanyadora de la cursa de 24 Hores de Le Mans. Amb ganes de posar-se mans a l’obra i amb curiositat, han aconseguit construir una pila per fer sonar un timbre i, fins i tot, encendre una bombeta tocant-la amb el dit. Tot al crit de «M’ha sortit mama, m’ha sortit!».

Subscriu-te per seguir llegint