El Cartañà continuarà com a subseu de l'Ermessenda fins que hi hagi la Simon

Els terrenys que es volien cedir a Can Prunell no s'han considerat aptes logísticament

L'Ajuntament pagarà el lloguer al Bisbat de Girona el curs vinent i no buscarà cap altre solar provisional

Per als cursos següents se cercaran fórmules entre les administracions per mantenir aquesta situació

Famílies protestant aquesta setmana pel canvi d'ubicació de l'institut Ermessenda.

Famílies protestant aquesta setmana pel canvi d'ubicació de l'institut Ermessenda. / Marc Martí Font

Tapi Carreras

Tapi Carreras

La Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Girona ha anunciat aquest dimarts al vespre que durant el curs 2024/2025 la seu de l’institut Ermessenda es mantingui a l’actual edifici Bisbe Cartañà i en una reunió han acordatr amb les famílies, que sigui així fins que es pugui anar a l'antiga Simon.

Després d’haver estudiat un informe dels serveis jurídics de l’Ajuntament i que els serveis tècnics d’ambdues administracions hagin analitzat les condicions i les derivades logístiques dels terrenys de Can Prunell, s’ha decidit que no és vàlid i s'ha buscat i trobat la fórmula per prorrogar el lloguer de l’actual edifici, de moment, per un any més. A Can Prunell, una zona de Palau a tocar del Mas Gri, és on hi ha l’altra subseu i es considerava, inicialment, adient unificar les dues seus. Però no serà així.

L’Ajuntament es farà càrrec del lloguer del Cartañà d'aquest primer curs. Es desconeix si l'import es manté en prop de 100.000 euros anuals, que és la quantitat del darrer any del conveni. Segons el Bisbat, és un preu per sota del mercat. Aquell conveni, per deu anys, caduca aquest curs i, inicialment, s'havia anunciat que no es podia renovar per temes jurídics.

L'acord s'ha anunciat en un comunicat conjunt de l'Ajuntament i la Generalitat després d'una reunió amb les famílies per explicar-los-hi els propers passos que afectaran el futur del’institut. Hi havia representants de les dues administracions. En aquesta trobada, de fet, s'ha acordat que es mantindran les dues subseus (Can Prunell i el Cartañà) fins que es pugui anar a la Simon. En aquest sentit, s'ha pactat que l'Ajuntament no buscarà cap altre solar provisional i que les dues administracions treballaran perquè als cursos següents (a partir del curs 2025/2026) hi hagi fórmules per mantenir aquesta situació, segons han informat les famílies després de la trobada.

D’acord amb la normativa vigent i tal com recollia l’informe jurídic municipal "en cas que no es pogués fer efectiva la cessió dels terrenys definitius o no hi hagués la capacitat logística" per situar la seu de l’institut en els terrenys de Can Prunell, s’obria la possibilitat del lloguer municipal que "ara es materialitzarà". Segons ha pogut saber aquest diari, el terreny no seria prou gran com per tenir pati per als alumnes.

Per què s'ha pogut fer el lloguer?

L'informe dels serveis jurídics de l'Ajuntament establia tres possibles escenaris. En primer lloc, assenyalava que l’Ajuntament és l’encarregat de cedir terrenys municipals a la Generalitat per construir-hi el centre de secundària. En aquest punt caldria que l'Ajuntament enllestís els tràmits a l’antiga fàbrica Simon per tal que es pugui desenvolupar el projecte del nou institut.

En segon lloc, l’informe indicava que en cas que els terrenys definitius o l'edifici (com la Simon) no puguin cedir-se, l’Ajuntament n’hauria de cedir uns de temporals. Seria el cas del solar que s'havia intentat cedir a Can Prunell que no s'ha trobar adequat.

Finalment, l’informe dels serveis jurídics indicava com a tercera possible fase que "únicament i exclusivament en cas que no es pogués fer efectiva la cessió dels terrenys o no hi hagi capacitat logística per situar la seu de l’institut en aquests espais, s'obre la possibilitat d'altres alternatives, incloent-hi el lloguer". És el que ha passat.

Tensió al govern

El conflicte sobre el futur dels alumnes del Cartañà amb el conveni caducat havia tensat les relacions entre els tres socis del govern. ERC i Junts acusaven Guanyem de no renovar el contracte d'acord amb un informe jurídic que deien que era inexistent. Finalment, aquest document va veure la llum i és el que marcava els supòsits a seguir en els instituts de secundària com l'Ermessenda.