Protesta de les famílies del Cartañà, aquest cop fins a la Simon

L'Ajuntament anuncia que ja s'ha enllestit un informe dels serveis jurídics que inclou diferents supòsits

El document incideix en què s'ha de cedir un solar perquè la Generalitat hi construeixi l'institut que tingui prou espai

El text indica que "únicament i exclusivament en cas que no es pugui fer efectiva la cessió dels terrenys o no hi hagi capacitat logística per situar la seu de l’institut en aquests espais, s'obre la possibilitat d'altres alternatives, incloent-hi el lloguer"

 

Tapi Carreras

Tapi Carreras

Les famílies afectades per la possible finalització del contracte per seguir els estudis de l’institut Ermessenda de Girona al Casal Cartañà s'han manifestat aquest dijous a la tarda fins a la nau de l’antiga fàbrica Simon, a la carretera Barcelona. Fa uns dies van tallar la rotonda de la plaça dels Països Catalans. La protesta ha provocat importants retencions de trànsit a l'entorn dels carrers on transcorria la mobilització.

Aquí és on se’ls va prometre que hi hauria l’edifici del nou institut fa anys. Les famílies van sortir del Cartañà fins a la carretera Barcelona amb pancartes on s’indicava que no es volien moure del Cartañà fins que no puguin anar al nou edifici. L’obra del Cartañà porta anys de retard. Havia d’estar en funcionament el 2019 però els treballs no han ni començat.

El polèmic informe

Mentrestant, la Generalitat i l’Ajuntament de Girona s’han tornat a reunir "per tal de trobar la millor solució per a les famílies de l’Institut Ermessenda un cop acabi el contracte de lloguer a l’actual seu de Bisbe Cartañà", segons un comunicat conjunt de l'Ajuntament i el departament d'Educació.

Les trobades s’han fet un cop rebut l’informe elaborat pels serveis jurídics de l’Ajuntament de Girona. En aquest sentit, l'informe estableix tres situacions, sempre segons l'Ajuntament. En primer lloc, assenyala que l’Ajuntament és l’encarregat de cedir terrenys municipals a la Generalitat per construir-hi el centre de secundària. En aquest punt cal que l'Ajuntament enllesteixi els tràmits a l’antiga fàbrica Simon per tal que es pugui desenvolupar el projecte del nou institut.

Amb quin condicionant es podria llogar?

En segon lloc, l’informe indica que en cas que els terrenys definitius no puguin estar cedits, l’Ajuntament n’ha de cedir de temporals. podrien ser els de Can Prunell, al costat de l'altra seu de l'Ermessenda. Finalment, l’informe dels serveis jurídics indica que "únicament i exclusivament en cas que no es pugui fer efectiva la cessió dels terrenys o no hi hagi capacitat logística per situar la seu de l’institut en aquests espais, s'obre la possibilitat d'altres alternatives, incloent-hi el lloguer". 

La Generalitat i l’Ajuntament es tornaran a reunir properament per tal de desencallar el futur de l’Institut Ermessenda i ambdues administracions reiteren que la seva prioritat és vetllar pel benestar de l'alumnat.

Aquest informe és el que va aixecar polseguera dins de l'equip de govern. Junts i ERC criticaven que Guanyem hagués renunciat a seguir llogant el Cartañà citant un informe que, aleshores, no existia. La regidora d'Educació, Queralt Vila, va asenyalar que el tenien a punt d'enllestir i que apuntava en el sentit que ara s'ha fet públic.