El TSJC insisteix que sí que es podia obrir un gimnàs a l’estació de Girona si Adif ho autoritzava

Una nova sentència ratifica que l’equipament, que l'Ajuntament va precintar per manca de llicència, era compatible al punt escollit

El regidor d'Urbanisme de Proximitat, Lluís Martí, exposa que el nucli del conflicte era que l'empresa no havia lliurat cap autorització d'Adif

El PSC pregunta si algú pensa assumir alguna responsabilitat i si s'han plantejat que l'empresa afectada pot acabar presentant una demanda per "danys i perjudicis"

La porta precintada, a l'esquerra, en una imatge del març de 2019.

La porta precintada, a l'esquerra, en una imatge del març de 2019. / Aniol Resclosa

Tapi Carreras

Tapi Carreras

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) manté que es podia obrir un gimnàs a l’estació de Girona. Desestima, per tant, un recurs de l’Ajuntament gironí, que és qui havia paralitzat i precintat les obres el 26 de febrer de 2019 i va acabar denegant la llicència d’obres que l’empresa havia sol·licitat nou mesos enrere.

El magistrat del TSJC, per tant, exposa que el gimnàs podria haver obert amb un seguit de condicionants marcats per Adif com a organisme responsable de l’estació. És el mateix argument que va emetre temps enrere un jutjat de Girona. Podria obrir, per exemple, seguint l’horari d’obertura que té l’estació de trens i amb una entrada al gimnàs des de l’interior de les instal·lacions ferroviàries. Recorda, a més a més, que l’Ajuntament hauria d’haver tingut en compte les valoracions d’Adif. Calia però, també que existís l'autorització d'Adif.

Els fets arrenquen el 18 de juliol de 2018. L’empresa Fit Figueres SL volia obrir una instal·lació esportiva en un espai de l’estació, a sota les vies del tren convencional on antigament hi havia hagut una botiga de venda de rodes de cotxes. Dos mesos més tard, van presentar la comunicació prèvia per fer les obres. També es va presentar el contracte de lloguer amb Adif i va acabar començant a fer les reformes de l’interior del local en entendre que se li concedia el permís per silenci administratiu.

L’Ajuntament però, a finals del mes de febrer de 2019 va paralitzar i precintar les obres i setmanes després va denegar la llicència d’obres. L’empresa va presentar un recurs de reposició, que l’Ajuntament acabaria desestimant i Adif va emetre un informe després que li demanés el consistori.

Cas judicialitzat

El cas va acabar als tribunals el setembre de l’any 2021 i el 22 de novembre del 2022, el jutjat va emetre una sentència que donava la raó a l’empresa si ve marcava els condicionants esmentats. No podria obrir les 24 hores sinó que havia d’adaptar-se a l’obertura i tancament de l’estació i que l’entrada havia de ser per l’interior de les instal·lacions ferroviàries i no pel carrer Pierre Vilar o pel parc Central.

L’Ajuntament sempre havia defensat que no podia concedir el permís del gimnàs perquè els terrenys estaven qualificats pel planejament vigent com a sistema ferroviari i considerava que aquest tipus d’instal·lacions no estava directament vinculada al trànsit ferroviari destinat a atendre les necessitats dels viatgers. Adif però, en el seu informe deia que sí que era compatible. De fet, en altres estacions de l’estat també hi ha gimnasos.

L’Ajuntament ha de pagar les despeses del judici, amb un màxim de 2.000 euros.

Durant el ple d'aquest dilluns, la portaveu del PSC, Sílvia Paneque, va recordar que en tot aquest procés s'ha "afectat molt" una família que finalment, havia decidit obrir l'equipament en una altra ciutat. Paneque va preguntar si algú pensava assumir alguna responsabilitat i si s'havien plantejat que aquesta família pot acabar presentant una demanda per "danys i perjudicis". També va lamentar que l'Ajuntament hagués trigat quasi dos anys a respondre un recurs de reposició i va demanar que s'evitin situacions similars.

El regidor d'Urbanisme de Proximitat, Lluís Martí, va exposar que el nucli del conflicte era que l'empresa no havia lliurat cap autorització d'Adif i va dir que si mai volen demanar llicència ara per aquell lloc, haurà de demanar de nou l'autorització a Adif.