Entrar a la universitat: un «canvi important» i «més responsabilitat»

La Jornada de Portes Obertes de la Universitat de Girona acull més de 4.000 inscrits de 60 centres que visiten les diferents facultats per informar-se de les titulacions que té la institució

Els graus més demanats són a les facultats de Medicina i Infermeria, Ciències, Ciències Econòmiques i Empresarials, Educació i Psicologia i l’Escola Politècnica Superior

«Cada any creix l'interès per part dels estudiants de batxillerat perquè cada dia els estudiants tenen més interès a saber que els hi pot succeir quan van a la universitat», ha destacat el vicerector de Comunicació, Salvador Martí

Josep Coll

Josep Coll

Començar la universitat és sinònim d’una nova etapa a la vida. Això ho té clar Miquel Costa, de Figueres, que creu que requereix «més responsabilitat». Per això, la Universitat de Girona va oferir aquest divendres una nova edició de la Jornada de Portes Obertes per a estudiants de batxillerat i cicles formatius de grau superior. Estel Collado, de Cornellà de Terri, creu que iniciar un grau «és un canvi important» i esperava poder tenir «més informació» amb la jornada per saber que es podria trobar el curs vinent. En canvi, Marina de la Plata, de Girona, té clar que vol estudiar Disseny Gràfic a l’Escola d’Art d’Olot, però va assistir a la jornada per «mirar opcions» i veure si li poden «interessar més».

Van ser més de 4.000 inscrits d’una seixantena de centres els que van passar per les diferents facultats i centres adscrits, com l’EUSES i l’ERAM. Sobretot, estudiants de les comarques gironines, però també en van arribar del Maresme i Osona. Tots ells a la recerca d’informació per trobar l’estudi més indicat pel curs vinent i per formar-se per un futur laboral.

Els graus més sol·licitats

Les titulacions més demanades any rere any són les de Medicina i Infermeria, però també les que es fan a les facultats de Ciències, Ciències Econòmiques i Empresarials, Educació i Psicologia i l’Escola Politècnica Superior. A part, les dobles titulacions que s’ofereixen desperten any a any molt d’interès.

En tot cas, la UdG ofereix una cinquantena de graus i 15 dobles titulacions per al curs 2024-2025. Entre aquestes hi ha el nou grau en Global Studies que ofereix la Facultat de Turisme, íntegrament en llengua anglesa, el nou grau en Nutrició Humana i Dietètica que ofereix el centre adscrit EUSES, i les dobles titulacions en Filologia Catalana i Hispànica i Turisme i Global Studies.

De fet, Wasila El Mersali, de Cadaqués, «venia amb les idees bastant clares» per fer Publicitat i Relacions Públiques, però també va assistir a la xerrada del nou grau de Global Studies i ara està «indecisa». Sí que té «una mica més clar» estudiar Publicitat i Relacions Públiques Roger Casanovas, de Vilablareix. La xerrada que els van fer diferents alumnes del grau li va semblar «molt interessant». També van passejar per la facultat de Turisme i els van ensenyar les aules i el menjador, així com els platons de ràdio i televisió. 

Al mateix Campus del Barri Vell la professora Mita Castañer explicava a un grup de joves tots els secrets del grau de Geografia. Un estudi que va més enllà de saber ubicar un punt a un mapa i, entre d’altres, ensenya com dibuixar per on passen les canonades. Gerard Cornejo, de Figueres, era un dels joves que escoltava les explicacions de la professora, tot i que també està interessant en el grau de Ciències Polítiques. Ell, «coneix una mica» la UdG, ja que el germà hi estudia i reconeix que «Girona és una bona opció», tot i que la primera «és Barcelona».

«Cada any creix l’interès»

El vicerector de Comunicació de la UdG, Salvador Martí, va «passejar» durant el matí per alguns campus (tots amb molta afluència) i va apuntar que «cada any creix l’interès per part dels estudiants de batxillerat perquè cada dia tenen més interès a saber que els hi pot succeir quan van a la universitat». També va destacar que un cop superada la Covid-19 hi ha hagut «expansió» d’estudiants a la UdG.

Martí va fer valer que uns dels «actius» que ofereix la institució gironina diferent d’altres universitats és que hi ha un «contacte més proper» entre els estudiants i el professor. En els últims quinze anys «ha pujat l’oferta» de graus a la UdG, i el que abans es podia fer a Barcelona, ara es pot fer també a Girona. A part, a la UdG «els estudiants veuen una vida que no només és estudiar i transportar-se a casa», ja que també poden «inserir-se» en una «xarxa associativa».