Nou retard per treure l’aigua de la nau de la Simon on ha d’anar l’Ermessenda

El procés s’ha alentit per un error a l’hora de publicar per primer cop la licitació a principis de desembre

Tota la part del soterrani està inundada i s’ha d’extreure abans de poder fer les reformes per convertir l’espai en el nou centre educatiu

Josep Coll

Josep Coll

El soterrani de l’antiga Fàbrica Simon, ubicada als números 142 i 144 del carrer Barcelona, i on s’hi ha d’acabar ubicant la seu del nou institut Comtessa Ermessenda de Girona continua inundat. L’Ajuntament va treure a licitació a principi de desembre la contractació del servei de bombament per extreure l’aigua acumulada, però va haver d’anul·lar el procés. Tot, perquè es va observar un error que només permetia a les empreses presentar una oferta a aquest concurs en un termini de quatre dies hàbils i en la documentació s’havien indicat cinc dies. Per aquest motiu, es va haver de fer un decret de desistiment.

El 26 de gener es van tornar a licitar els treballs, amb el termini per presentar ofertes que va acabar l’1 de febrer. En tot cas, aquest error per haver-se equivocat d’un dia ja ha fet alentir el procés gairebé dos mesos. El preu de sortida de l’extracció d’aigua és de 12.221 euros. El soterrani es va inundar, bàsicament, perquè els baixants estaven trencats i l’aigua de pluja (tot i que fa temps que no plou amb abundància) s’ha anat acumulant amb el pas del temps.

Instal·lacions abandonades

Aquest, però, només seria un primer pas abans de començar la reforma de l’antiga Simon i convertir-la en l’esperat centre educatiu. Mentrestant, les instal·lacions de l’antiga fàbrica Simon fa anys que estan abandonades i presenten un panorama desolador. Ja el presentaven abans de l’arribada de la Covid-19, però amb l’enderroc de les naus a finals de 2021 encara fa una sensació més trista.

L’antiga fàbrica de material elèctric va tancar les portes fa més de quinze anys i des de llavors s’hi han anat acumulant deixalles, al mateix temps que les instal·lacions s’han anat deteriorant a causa de l’inevitable pas del temps. Hi ha molts vidres trencats a terra, de totes les finestres que s’han trencat durant tot aquest temps. També llaunes, molta roba tirada per terra o, fins i tot, un parell de bicicletes en desús. Així mateix s’observen molts grafits de la gent que ha entrat allà i ha fet els seus dibuixos, sigui a la façana principal o a l’enorme pati interior. Tot això, a part de comprovar que la planta del soterrani està completament inundada i també de moltes deixalles que hi floten o que s’han enfonsat.

Una casa pels sensellar

El fet de ser unes instal·lacions abandonades ha fet que diferents persones sense llar vagin a dormir-hi. De fet, hi ha indicis que s’hi han fet fogueres i en tenir tanta superfície construïda fa que estiguin repartits per diferents indrets. Es poden veure matalassos i sacs de dormir, així com de mica en mica han anat fent seu l’espai. Alguns han aprofitat teles, matalassos o plàstics grans per cobrir les finestres i fer fosca la zona on dormen. Fins i tot, alguns s’han fet tan seu una part de l’espai que utilitzen cadenats perquè ningú els agafi res.

Un llit on dorm una persona sense llar en les instal·lacions.

Un llit on dorm una persona sense llar en les instal·lacions. / Aniol Resclosa

En el moment que Diari de Girona va entrar a l’antiga Simon va poder comprovar com una persona sense llar hi entrava. Ho fa per una porta gairebé imperceptible, difuminada pels grafitis, a la part del carrer Barcelona. També si s’espera observant a fora, es poden veure diferents persones entrant allà. Ho intenten fer d’amagat, com si fos un secret.

Anys esperant el nou centre

Tot això, sense comptar que ja fa anys que l’Ermessenda s’hauria d’haver ubicat en aquest espai. I és que a finals de 2016 l’Ajuntament i Ensenyament van arribar a un acord per convertir l’antiga fàbrica Simon en el centre educatiu. En un principi es va parlar que s’hi començaria a fer classes el setembre de 2019, però després ja es va parlar del setembre de 2022.

Sigui com sigui, hi ha un munt de feina per fer abans que es puguin fer classes a l’antiga fàbrica. Mentrestant, fa pocs dies que es va resoldre el problema amb la seu del Cartañà i els alumnes podran continuar fent classes a aquest edifici fins que no estigui enllestit el nou. Abans, però, s’havia parlat que els estudiants del Cartañà passessin a estudiar a l’altra seu de l’Ermessenda, a Can Prunell, i en mòduls prefabricats, com ja fan els adolescents que estudien allà actualment. Això va provocar la indignació de les famílies, que es van oposar a la decisió fent concentracions.

En tot cas, buidar l’aigua de la planta del subsol serà una de les primeres passes per començar la reforma de les instal·lacions. Quan no hi hagi aigua s’hi podrà accedir per fer les comprovacions dimensionals i estructurals que més interessin per poder conèixer tota la realitat física de l’edifici i poder fer les reformes (encara sense dates ni terminis) perquè la nau s’acabi convertint en el nou institut Ermessenda. També caldrà però, que l'Ajuntament cedeixi la nau a la Generalitat.

Subscriu-te per seguir llegint