Girona vol demanar un crèdit a l’Estat per pagar les desigualtats retributives

L’Ajuntament sol·licitaria aquesta línia abans de final de juny tot i que els empleats no cobrarien fins al març de 2025 i té la intenció d’establir un pla de pagament per aquells que no han posat demanda 

El consistori també es compromet a no presentar més recursos al TSJC i a retirar els que ja havia presentat fins ara

Una concentració dels treballadors municipals a la plaça del Vi.

Una concentració dels treballadors municipals a la plaça del Vi. / Marc Martí Font

Josep Coll

Josep Coll

L'Ajuntament de Girona té la intenció de demanar una línia de crèdit a l'Estat per poder pagar les sentències favorables als treballadors municipals sobre les desigualtats retributives. Aquesta és la proposta que va fer l’equip de govern (Guanyem, Junts i ERC) als responsables sindicals i els advocats que defensen els treballadors en la reunió que es va fer el passat divendres, segons expliquen fonts sindicals. Tot i així, fonts municipals detallen que encara no hi ha res tancat i que, de moment, aquesta proposta «només s’està estudiant». De fet, en les pròximes setmanes s’espera que hi hagi més trobades per tancar el tema i arribar a un acord.

Aquesta línia de crèdit que pretén sol·licitar l’Ajuntament està pensada perquè les administracions puguin afrontar sentències desfavorables i el consistori la vol demanar abans de finals de juny. Tot això, en vista que hagin sortit una quarantena de demandes favorables als treballadors i, ara, l'Ajuntament es veiés obligat a trobar fórmules per pagar a tots aquells que havien posat demanda sense haver d’estar pendents de judici. El tinent d’alcaldia i regidor de Gestió de Recursos i Atenció a la Ciutadania, Sergi Font, ja va explicar fa uns dies que volien tenir un gruix considerable de demandes per poder decidir com enfocar el tema

En tot cas, segons expliquen fonts sindicals, la proposta de l'equip de govern diferencia entre aquells treballadors que ja han posat demanda -hagi sortit la sentència o no- i els que tenen dret a posar demanda, però encara no l'han posada. Pel primer grup, l'Ajuntament es va comprometre a no presentar més recursos al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) i a retirar els que ja havia presentat. D'aquesta manera, evitaria els interessos de demora mentre s'espera la resposta de l'òrgan judicial. En alguns casos, això també implicava pagar costes.

Cobrarien el març de 2025

Si s’arriba a bon port en les negociacions, els treballadors municipals cobrarien directament de l’Estat el març de 2025. L’empleat cobraria la quantitat establerta en la sentència, més els interessos. Això provoca firmar un acord en el qual els empleats es comprometen a suspendre els judicis pendents. En tot cas, no implica retirar la demanda, només suspendre el judici a l’espera que es firma formalment aquest acord, per la qual cosa finalment no es firmés, llavors el judici es tornaria a fer en una altra data. Segons ha pogut saber Diari de Girona, sembla que molts dels advocats suspendran judicis aquesta setmana, i que la majoria estaven d’acord en el fet que es pagués d’aquesta forma.

Per altra banda, els treballadors que tinguin sentència, però aquesta no especifica la quantitat de l’import de la condemna, l’acord firmat amb l’Ajuntament haurà d’establir la quantitat. També per aquells treballadors que encara no tenen sentència favorable. El pagament també es faria de forma íntegra el març de 2025.

Empleats que no han demandat

Per últim, pels treballadors municipals que encara no han presentat demanda, l’Ajuntament té la intenció de reconèixer la desigualtat retributiva i establir un pla de pagament de cara als pròxims anys. D’aquesta manera, els empleats ja no haurien de posar demanda per reclamar cobrar.

Ara mateix hi ha unes 150 demandes i si totes acabessin sortint favorables els empleats, el consistori arribaria a pagar 1,2 milions d’euros. En tot cas, l’octubre l’equip de govern va posar fi a les desigualtats salarials i va actualitzar les nòmines de 775 treballadors municipals (tres quartes parts de la plantilla) que es van fer efectives el novembre.