CRÒNICA

Festival del Circ de Girona. Semifinal blava: adrenalina i estètica

La primera semifinal reuneix atraccions d’altes emocions i números de moviments poètics

Els russos Spirits of North no poden actuar, el primer dia, perquè el material els arriba tard

Al seu lloc, els trapezistes xilens ofereixen rècords i reben l'ovació del públic

Una patinadora ucraïnesa pateix ferides a la cara per les guspires d'una bengala

Tapi Carreras

Tapi Carreras

Tret de sortida d’alçada de la dotzena edició del Festival Internacional del circ Elefant d’Or que se celebra aquests dies a la carpa monumentals de la Devesa de Girona. L’espectacle blau, que ahir va obrir el foc, aconsegueix cosir dues hores i mitja de xou combinant les emocions fortes i l’adrenalina amb números on l’estètica i la poesia en moviment tenen una presència predominant. És un recorregut on les pulsacions passen de les 190 a les 60 en instants.

La jove kazakhstanesa Anastassiya Demidova sota el nom de Light Arrow obre el teló blau combinant les cintes aèries amb el llançament de fletxes al vol. Celebrarà els seus dinou anys demà sota la carpa de la Devesa. A continuació, el peruà Nilson Escobar llueix malabars amb diferents estris com ara bitlles o pilotes. Al llarg de l’espectacle es van succeint els diferents artistes sota la batuta de les presentacions del director del Festival, l’incombustible i apassionat Genís Matabosch al seu ja mític crit de «formidable!». També hi apareix el còmic Pacusito Videla.

Entre els artistes de l’espectacle blau, que es podrà tornar a veure el demà i el dilluns, es gaudeix i pateix a parts iguals, amb els vols acrobàtics amb la planxa coreana del grup SquAIRe, procedents de diferents països del centre d’Europa. També amb la fantasia estilitzada de la xinesa Lan Mi, que giravolta per la part alta de la carpa amb les teles aèries en un homenatge a la seda, en honor a la ciutat d’on procedeix, Nanchong, que es coneix com la Capital de la Seda de Xina.

Ensurt amb un foc

El presentador del Festival ho repeteix sovint:«El circ no distingeix entre religions, cultures, orígens ni llengües». De fet, després d’una atracció del duo ucraïnès Stardust (interrompuda per un petit accident amb les guspires del foc d'una bengala d’un dels artistes que feia acrobàcies amb patinets i que li ha provocat ferides a la cara), hi ha un número amb el portó coreà a càrrec dels russos In your hands. I encara d’aquesta regió convulsa, el següent en mostrar els seus equilibris és el bielorús Artsiom Zhaunenka, que llueix poesia en moviment damunt d’un violoncel a base de força i tècnica.

Trapezis xilens: Actuació sorpresa i ovació

Els russos Spirits of North no han pogut actuar perquè el seu material no ha arribat a temps, sent substituïts pels xilens Flying González amb el seu record de quinze trapezistes volant en tres trapezis i amb un quàdruple salt mortal. Aquest canvi només s'ha previst per l'actuació del primer dia. La resta de dies d'espectacle blau, se seguirà la programació anunciada. Això sí, avui, dia de semifinal vermella, es podrà veure de nou els Flying González, que aquesta primera jornada han estat els més ovacionats amb mitja grada dempeus.

Els catalans

Qui causa cert rebombori entre el públic és el duet català Ramó & Alegria. Fa tan sols quatre mesos van fer el seu primer acte de presència en una pista de circ, a la Xina. Màgia, aparicions i desaparicions i moments de comicitat, es barregen en el seu espectacle. A continuació és el torn d’una altra parella sota el paraigua del Duo Soul. Ella, la canadenca Sabrina Aganier, va captivar al públic l’any passat amb les piruetes amb un cercle aeri i va obtenir el Premi de la Imatge. En aquesta ocasió, l’acompanya el moldau Tymofii Chemko. Com els xilens, en el primer dia, part del públic s'ha aixecat per ovacionar la seva actuació.

Tanca l’espectacle, l’estètica i el talent de l’Acrobatic Troupe of Dezhou City que l’any passat ja van sorprendre al públic gironí llançant diàbolos i passant per dins de cercles. En l’espectacle blau van manipular tridents sense parar. Avui formaran part d’un número amb una altra companyia xinesa, de Nanchong, per assolir el major col·lectiu mai vist de malabaristes amb gerros.

El que ve

De fet, avui és el torn de l’espectacle vermell, que es repetirà diumenge i dilluns. Per dimarts hi ha reservada la gala final, on hi participaran els millors de l’espectacle blau i del vermell, escollits prèviament per un jurat. Ja s’han venut més de  25.000 entrades. Tot plegat reuneix 24 atraccions diferents, amb 81 artistes de setze països.

Subscriu-te per seguir llegint