Les cabines de telèfon a Girona ja són història

Aquest matí s'ha retirat l'última que quedava, a la Rambla Llibertat

A la ciutat de Girona quedaven 31 cabines l'any 2015

Tapi Carreras

Tapi Carreras

Les cabines de telèfon al carrer a Girona ja són història. Aquest migdia s'ha retirat el darrer aparell que quedava a la via pública i que estava al punt de Trobada de la Rambla Llibertat.

La companyia va anunciar fa quasi dos anys que aniria retirant totes les cabines. Catalunya comptava, a data de 31 de desembre del 2020, amb un total de 2.470 cabines telefòniques. Aleshores, a les comarques gironines n’hi havia 254. D'aquestes, alguna com la que hi havia a tocar del pont de Pedra de Girona, estava en un estat de degradació més que considerable. Aquesta darrera, per exemple, feia temps que no funcionava i estava plena de pintades i enganxines als quatre costats.

A la ciutat de Girona l'any 2015 hi havia 31 cabines. Entre els anys 2015 i 2022 se'n van treure 6.Des de fa un any, la retirada de les cabines va accelerar-se. Es va començar per la plaça Espanya i el carrer Santa Eugènia a tocar de la Farinera i el carrer Francesc Mestre Civil i s'ha acabat amb l'esmentada de la Rambla Llibertat. El número de suport per identificar l’estructura era 17101442U. Avui, quan la retiraven al migdia, els operaris que hi treballaven han tingut una sorpresa. L’aparició d’una serp que ràpidament s'ha esmunyit pel forat que havia quedat al paviment.

Reaccions entre els vianants

La retirada de l'aparell no ha passat desapercebuda entre els vianants. En Toni Sirvent té 77 anys i durant molt temps, abans de jubilar-se, va treballar en una botiga de gelats i torrons de la Rambla. Ell tenia la cabina ben a prop, i recorda que la feia servir per trucar a la família. "Per exemple, si a la sortida del col·legi els nens havien arribat bé a casa", explica en declaracions a l'Agència Catalana de Notícies (ACN).

Diu que, de tant en tant, algun "gamberro" es dedicava a trencar el telèfon i que aleshores la cabina estava tres o quatre dies sense funcionar, fins que la reparaven. Aleshores, havia d'anar a casa d'algun veí o bé en alguna botiga per demanar que li deixessin fer servir el seu telèfon fix per poder trucar.

"És normal que l'hagin tret, amb els mòbils avui dia ningú les fa servir", diu Sirvent. Aquesta visió també la comparteix en Josep, un altre veí de Girona. "Trobo que han fet bé, perquè feia lleig i abandonat", explica.

"Tanquen un capítol"

La Maria Rosa Navarro, que també viu a la ciutat, considera que avui "es tanca un capítol" i creu que seria bo que alguna cabina de telèfon es mantingués, encara que fos com "un record" i una mena de monument al passat. "El jovent això no ho ha viscut, però nosaltres sí", explica, recordant que als pobles abans calia anar a la centraleta de telèfons per poder trucar "i podies arribar a esperar-te hores quan havies de fer una conferència, com li deien llavors".

D'anècdotes, qui en recorda també és la Maria Teresa Vidal. "A vegades la cabina se´t quedava les monedes i no podies trucar, altres cops se't tallava la conversa a la meitat... I tant, que les feia servir!", explica. Com la Maria Rosa Navarro, ella també creu que tot i que les cabines que encara queden en alguns llocs estan "una mica atrotinadetes", seria bo mantenir-ne alguna al carrer "com a símbol".