Cedeixen el poblat ibèric de Quart a l’Ajuntament, que el rehabilitarà

El jaciment, que «ha estat sempre abandonat», s’adequarà perquè la ciutadania el puguin visitar

Un espai del poblat ibèric Puig d’en Rovira.

Un espai del poblat ibèric Puig d’en Rovira. / Ajuntament de Quart

Josep Coll

Josep Coll

L’Ajuntament de Quart rehabilitarà el poblat ibèric del municipi, conegut com a Puig d’en Rovira, després que en el ple extraordinari de dimecres s’aprovés inicialment el conveni de cessió temporal del jaciment. En aquest sentit, l’acord detalla que la família Prat el cedeix gratuïtament a l’Ajuntament per un període de cinquanta anys. D’aquesta manera, el poblat situat en una finca de 57.918 metres quadrats al nucli de la Creueta, es rehabilitarà i s’adequarà perquè la ciutadania el pugui visitar.

Durant el ple, l’alcalde, Ferran Rodero, va detallar que «es tracta d’un projecte estratègic per al municipi. Amb aquesta col·laboració publicoprivada es vol posar en relleu un poblat ibèric que ha estat sempre abandonat i que ara, gràcies a la generositat de la família Prat, podrem fomentar-lo i promocionar-lo per donar-lo a conèixer arreu del territori». L’elaboració del conveni també s’ha dut a terme amb el suport de la Diputació de Girona, la Generalitat de Catalunya i el Consorci de les Gavarres.

Habitat durant 400 anys

El jaciment al Puig d’en Rovira és el testimoni més antic que es té de l’existència de societat humana al municipi de Quart. Es tracta d’un poblat ibèric fortificat que va ser habitat durant uns 400 anys, entre els segles V a.C i II a.C. Els seus habitants vivien de l’agricultura i la ramaderia i duien una vida autònoma i autosuficient. Fins ara, entre les seves restes arqueològiques s’hi han trobat nombroses peces de ceràmica. Per tant, aquest seria el precedent més antic de la tradició terrissaire del de Quart.