La penjada del Tarlà obre la celebració de la primavera a Girona

Massiva assistència ciutadana a la cercavila de la Fal·lera de Girona i el pregó de les festes

Les imatges de la penjada del Tarlà

Fa un mes que la primavera ja és aquí, però per a motls gironins aquesta època no comença oficialment fins que el Tarlà arrenca a fer tombarelles, donant el tret de sortida de les Festes de Primavera de la ciutat, que s’allargaran fins al 28 d’abril.

La tradicional penjada del Tarlà es va celebrar ahir a les dotze del migdia, però l’encarregada d’iniciar la jornada va ser la Fal·lera gironina, que a les onze ja va començar a animar a la gent. Grans i petits s’apilonaven al seu voltant per poder veure la desfilada, que va sortir dels Jardins de la Infància liderada pels Capgrossos, seguits de la Bruixa de la Catedral, els bastoners, els dragolins i els Gegants.

Durant tot l’acte les exclamacions de sorpresa i les rialles dels infants no van faltar en cap moment mentre seguien la cercavila fins al carrer de l’Argenteria. Molts d’ells es van posar a ballar amb la Fal·lera i altres es feien fotografies amb els Capgrossos, però sense dubte el protagonisme se’l va emportar la Bruixa, que anava despentinat a la gent amb la seva escombra, fent ganyotes a tothom, i perseguint als nens i nenes que la feien empipar.

La rua va acabar en el carrer de l’Argenteria on el Tarlà esperava per poder començar a fer tombarelles. Enguany, l’encarregat de fer el pregó de les Festes de Primavera va ser el figuerenc Jaume Cruset, qui va donar les gràcies a les entitats de la cultura popular i va assegurar que «tots portem a dins un Tarlà latent» i que «l’hem de deixar sortir per poder omplir de somriures a tort i a dret».

Després de les paraules de Cruset i de les tombarelles del Tarlà, els encarregats de tancar l’acte van ser el gegant Carlemany i la gegantona Anna Gironella amb el seu ball de Gegants. No obstant això, la jornada no va finalitzar aquí perquè la festa va continuar a la tarda amb la Gerionada i amb els gegants convidats de Tarragona, Lleida i Barcelona.