Expectació a la plaça dels Apòstols per l'ordenació del nou bisbe de Girona

Dues-centes persones segueixen en directe l'acte episcopal a través d'una gran pantalla a l'entrada de la catedral

El nou bisbe de Girona reconeix que l'Església va abordar els abusos "de manera incorrecta" durant molts anys

Tony Di Marino

Tony Di Marino

L’ordenació del nou bisbe de Girona, Octavi Vilà, ha generat una gran expectació. Prova d’això han sigut les dues-centes persones que s'han congregat fora de la Catedral per poder seguir l’acte episcopal en directe a la plaça dels Apòstols, a través d’una pantalla gegant instal·lada pel Bisbat de Girona, i les 1.300 que ho han fet des de dins del temple.

D’aquesta manera, Octavi Vilà ocupa oficialment una vacant que feia dos anys que estava deserta i es converteix en el primer monjo en ser bisbe de Girona en 593 anys d’història. Una característica que ha sigut molt ben rebuda pels fidels: «Que el nou bisbe sigui monjo transmet vocació; senzillesa; compromís i servei al poble», ha explicat la feligresa gironina Carme Rodríguez, mentre observava l’ordenació del bisbe. 

«Apropar el jovent a l’església»

Una altra de les característiques que agraden als fidels gironins és l’edat del nou bisbe. Vilà té 63 anys, i, malgrat que no és el bisbe més jove que ha tingut la diòcesi de Girona, ja que el bisbe emèrit Jaume Camprodon va ser nomenat amb 47 anys i Francesc Pardo va prendre possessió amb 62 anys, diversos fidels gironins han assegurat que el nou bisbe «pot apropar el jovent a l’església».

«Estem molt contentes de l’elecció d’Octavi Vilà, ja que creiem que aplicarà el Concili Vaticà II i s’aproparà al jovent, a les dones, als laics i a la diversitat», han afirmat les germanes Carme i Àngels Rodríguez, mentre el bisbe Vilà començava el seu discurs. Una afirmació que va de la mà amb el que va expressar el nou bisbe durant la setmana: «La realitat a les parròquies de la diòcesi és la que és. Hi haurà més laics fent celebracions de la paraula». «A més, també ens agrada que sigui català», han afegit. «És el que necessitava l’església de Girona», ha assenyalat per la seva banda Pilar Massanes, una altra feligresa gironina mentre pujava les escales de la plaça dels Apòstols. «A Girona feia falta algú amb un gran esperit i que sigui monjo ens fa pensar que el seu esperit és molt gran», ha remarcat.

Les persones que s'han congregat avui a la Catedral i a les seves immediacions també han coincidit en destacar «la gran capacitació» d’Octavi Vilà. El nou bisbe de Girona és llicenciat en Geografia i Història i diplomat en Biblioteconomia i Documentació. «Penso que l’espera ha valgut la pena», ha afirmat Ramon Casadó, un altre dels assistents a l’ordenació. «És una persona molt qualificada i que segur que farà les coses bé», ha remarcat.

D’altra banda, els devots també han volgut posar en valor i «agrair» les paraules d’Octavi Vilà durant la setmana en referència als abusos sexuals. Vilà va assegurar que el més preocupant són les «seqüeles que queden a la víctima, perquè es porta tota la vida». «Aquí el més important no és el nombre de casos que hi pugui haver, perquè un sol cas és massa. El que s’ha de fer és acompanyar la víctima», va remarcar el nou bisbe. «M’encanta com pensa i com declara sobre el tema dels abusos, ja que és un tema que ha fet molt mal a l’església i que hem d’afrontar», ha assegurat Judith Garcia, una de les assistents de l’esdeveniment.

«Un pilar important»

«És un goig veure a tantes persones reunides per veure el nou bisbe de Girona», ha assenyalat la devota gironina Dolors Cornellà. «Això demostra que l’església continua sent un pilar important de la nostra societat, tot i que molta gent preferís que no fos d’aquesta manera», ha destacat. «Esperem que el nou bisbe pugui apropar la gent, sobretot a la gent més jove a l’església», ha sentenciat Cornellà.