Neix la Plataforma pel decreixement turístic davant la «situació límit» que viu Girona

Està formada per veïns i entitats de la ciutat, que demanen a les administracions regular el turisme de la ciutat

Enquesta | Creus que el turisme ciclista beneficia a la ciutat de Girona?

La presentació de la plataforma, aquest matí.

La presentació de la plataforma, aquest matí. / Josep Coll

Josep Coll

Josep Coll

Girona té una nova entitat que pretén lluitar contra el turisme massiu que viu la ciutat des de fa anys. Es tracta de la Plataforma pel decreixement turístic, formada per veïns i entitats que reclamen una ciutat on «viure dignament» davant la problemàtica del «turisme de masses» i el «fenomen creixent dels expats», ha dit un dels portaveus de la plataforma, Pau López, en la presentació que s'ha fet aquest matí a la plaça de Sant Feliu. En aquest sentit, s'han queixat d'una «situació límit que està tensant la ciutat i que genera un malestar que fa temps que s'està veient». De fet, plataformes com +Barri -Pisos turístics o la mateixa Associació de veïns del Barri Vell fa temps que reivindiquen la problemàtica, sobretot al Barri Vell. Tanmateix, la nova entitat entén que «afecta a tots els barris de la ciutat» i també fa de «taca d'oli» i s'escampa cap als municipis veïns.

Per això, reclamen a l'Ajuntament de Girona, i també a les diferents administracions, que es facin «responsables» de la situació i realitzin polítiques que «regulin el turisme» per «revertir i fer decréixer el turisme», ja que són «els impactes negatius i les repercussions» que té el turisme massiu per la ciutat. Així, demanen una «ciutat viva, de barris, persones i comerç local» i no una Girona que sigui «aparador» fet «des dels turistes i pels turistes».

Per altra banda, una altra portaveu de la plataforma, Núria Massegú, ha lamentat que a Girona «no hi ha lloguer social, però hi ha allotjament pels visitants cada vegada més nombrosos». A més, s'ha queixat que els pisos turístics han fet pujar els preus del lloguer i hi ha persones «que no hi poden accedir». A part, ha afirmat que els veïns de la ciutat «han d'abandonar les seves llars per les puges», que han apujat els preus «béns i serveis» i que han pujat el nombre de comerços «destinats al turisme».

Les demandes

Les demandes que fa la plataforma són diverses, però totes elles van destinades a «acabar amb la barra lliure del turisme i que s'aposti per un model econòmic totalment diferent». Per una banda, reclamen finalitzar amb la promoció del turisme, perquè «ja se n'ha fet prou». Per això, volen que es deixi de «subvencionar i finançar» aquest sector i es destinin a altres àmbits.

D'altra banda, demanen que es baixi «l'oferta actual», rebaixant l'oferta dels pisos turístics. En aquest sentit, pretenen que es facin inspeccions i auditories de quants pisos turístics hi ha a la ciutat, perquè afirmen que «n'hi ha molts d'il·legals i no s'han pogut auditar». A part, sol·liciten més fiscalitat cap al turisme i que les taxes turístiques es destinin als impactes que té el turisme. Per això, volen que s'inverteixin més en educació, lleure, salut, cultura o pagesia.

Finalment, també insten a limitar les places hoteleres i a no donar llicències a segons quins comerços que «han proliferat», com el de les bicicletes.

El cicloturisme

Jordi López ha deixat clar que tot això no és una «qüestió de mobilitat» i que no va «de bicis si o bicis no». Tanmateix, ha lamentat que en l'últim any hagin obert «més de quaranta» locals destinats al cicloturisme a Girona. A més, ha criticat la pròxima obertura de l'antic teatre i sala de balls Odeon, que es convertirà en una botiga destinada al ciclisme i que «pretén posar més el focus del cicloturisme a la ciutat», s'ha queixat. «Es vol fer de Girona la meca del turisme i les bicicletes», també ha dit.

Les pintades i actes vendàlics

Per altra banda, des de la plataforma no s'ha «condemnat ni reivindicat» els actes vandàlics i les pintades que han patit alguns locals del Barri Vell en els últims dies. Sí que, en canvi, s'han volgut «solidaritzar amb els espais i el teixit associatiu que darrerament ha estat focus i criminalitzat per alguns partits i mitjans com a responsables de tot el malestar».

A més, no accepten «que el govern i els partits estiguin més preocupats per quatre pintades o actes vandàlics en lloc de preocupar-se per la vida i les possibilitats dels gironins». Sobre el pla d'acció que va explicar ahir l'alcalde, Lluc Salellas, el portaveu de la plataforma ha afirmat que «el diàleg és necessari», però que fa anys que els governs de la ciutat han fet «cas omís».