#TenerifeLasPalmas

Deia Nelson Mandela: "El futbol, així com el rugbi i el cricket i altres esports d'equip, tenen el poder de guarir ferides", i és que la competitivitat, les disputes entre rivals, més quan són veïns, fan gran al futbol quan intervé el fairplay i les ganes de gaudir de l'esport rei

Un d'aquests esdeveniments en què es mesuren les forces entre competidors fronterers són els derbis, que van fent història a mesura que avança tant LaLiga Santander com LaLiga 1|2|3.

Alguns d'aquests partits són realment mediàtics com ElDerbi (Reial Madrid vs Atlètic de Madrid), ElDerbi de Barcelona (RCD Espanyol vs FC Barcelona), ElDerbi de València (Llevant UD vs València CF), ElGranDerbi (Sevilla FC vs Real Betis) o el ElDerbi Basc (Reial Societat vs Athletic Club).

No obstant això, hi ha partits que mouen l'afició amb tant cor, esperances i anhels, que semblen les finals d'un Mundial. Parlem d'enfrontaments de LaLiga 1 | 2 | 3 que són tan sonats com els ja esmentats; parlem del derbi asturià (Oviedo vs Sporting) o bé del derbi canari (Tenerife vs Las Palmas), un partit corresponent a la jornada 37 i que es disputarà el proper 4 de maig a l'Estadi Heliodoro Rodríguez López. A tots dos equips els separen sis punts i estan molt seguits en la taula, per aquest motiu les seves respectives aficions estan molt pendents del partit.

Els grans partits viscuts entre tots dos equips mostren com de propers es troben a la classificació. En el partit d'anada, la trobada entre blanc-i-blaus i grocs va concloure amb empat a un i això fa que la pugna es manifesti més intensa i amena. Entre els aficionats, el derbi canari és una fita que es viu amb molta passió. Hi ha alguna cosa especial en ell. I es nota al carrer. Qualsevol avatar de l'equip s'aparca durant els dies previs al partit i l'important passa a ser per a cada equip una sola cosa: guanyar el rival. I si és possible, a casa seva, a l'Heliodoro Rodríguez López per als de la UD Las Palmas i a l'Estadi de Gran Canària per als del CD Tenerife, perquè es gaudeix encara més.

Milers d'aficionats omplen amb els seus colors (groc i blau o blanc i blau) els vaixells i els avions que els traslladen a l'illa veïna a la recerca d'una emoció inigualable. El que menys importa, en realitat, són els 90 minuts de joc. Perquè el derbi canari és picar l'aficionat rival, és preparar les pancartes, és parlar en els bars de com quedarà el resultat o de qui serà el futbolista que marcarà el gol del triomf. És, en definitiva, l'expressió d'una passió: la de Las Palmas i el Tenerife.

De fet, les estadístiques entre els dos equips mostren que la igualada és el to general dels seus enfrontaments havent-se disputat dos derbis a LaLiga Santander, trenta-dos a LaLiga 1|2|3 i dos més a promoció d'ascens.

Una estadística que, més enllà del resultat final, és sorprenentment paritària quan accedim a les microdades. Aprofundint en els informes derivats dels enfrontaments entre el Tenerife i el Las Palmas, hi ha un fet extraordinari des de l'inici del campionat de Lliga i són precisament les dades dels dos equips detallats:

A Espanya i molts altres països, els derbis tenen aquest matís veïnal, de proximitat. No obstant això, no sempre es parla d'equips a la mateixa ciutat. Hi ha rivalitats històriques, com ara Ajax (Amsterdam) vs Feyenoord (Rotterdam) que també es consideren derbis o la ja esmentada Athletic vs Reial Societat. Fins i tot el terme s'aplica als partits entre Anglaterra, Escòcia, Gal·les i Irlanda del Nord, referint-se al derbi britànic. És sorprenent, ja que la paraula té precisament origen a Gran Bretanya i es tracta d'un terme d'equitació: Derby, que és una carrera de cavalls afavorida per Edward Smith-Stanley, 12è comte de Derby a 1780.

I a tot això, què saps dels derbis? Posem a prova el teu coneixement sobre els derbis espanyols més coneguts: