L'esport, solidari i compromès :: Prensa Ibérica

L'esport,
solidari i compromès

Desembre del 2018. Mentre el món celebra Nadal, a Indonèsia es produeix una d'aquestes catàstrofes que ens paralitzen el cor. Un tsunami escombra l'estret de Sonda, entre les illes indonèsies de Sumatra i Java, i causa gairebé 400 morts, més de 1.500 ferits i desenes de desapareguts. El món de la política, l'art, les ciències, l'esport... es commociona i es posa en marxa.

Sergio Ramos, capità del Reial Madrid CF i ambaixador d'UNICEF, es va afanyar a comunicar, a través de les xarxes socials, la seva consternació pel que ha passat a Indonèsia en assabentar-se de la notícia:

L'Atlètic de Madrid, col·laborador de l'ONG a favor de la infància Save the Children, tampoc va trigar a mostrar el seu ràpid suport:

També, LaLiga va mostrar el seu condol a tots els afectats pel desastre al cap de poques hores que hagués tingut lloc.

Però el tsunami d'Indonèsia només ha estat l'últim exemple. El desastre natural viscut a les Illes Balears l'octubre passat va tornar a mostrar la necessitat del suport i l'empenta social de l'esport. El RCD Mallorca i Rafael Nadal van ser els millors exponents davant la tragèdia. Ple de fang fins als genolls, mullat i amb les botes de pluja, Rafael Nadal va ser un veí més submergit en el fang. La imatge d'un número u del món traient aigua a Sant Llorenç va humanitzar el tennista, va donar força als seus veïns i va permetre que la tragèdia viscuda a Mallorca el mes d'octubre tingués una repercussió mundial, de manera que va afavorir l'efecte crida de solidaritat, que va arribar des tots els racons de l'esport espanyol i internacional, com de LaLiga.

Foto: Diario de Mallorca. Rafael Nadal, implicat en les inundacions de la seva illa, dona un milió d'euros als afectats.

Una demostració més de la importància que té el suport dels esportistes i els diferents actors de l’elit esportiva davant els desastres naturals. Nadal, que a més d'ajudar amb la seva feina va donar 1 milió d'euros, ha estat l'últim gran exemple dels nombrosos en què l'esport ha servit d'imatge davant d'una crisi natural, i s’ha convertit en canalitzador de la solidaritat.

El tennista manacorí va demostrar la necessitat d'ajuda, en oferir les instal·lacions de la seva acadèmia i treballar en la neteja de Sant Llorenç, però també altres com el RCD Mallorca van reaccionar davant el desastre, en organitzar una trobada amistosa davant la selecció balear en favor dels damnificats.

LaLiga 1|2|3 també va fer un minut de silenci abans d'iniciar tots els partits de la jornada, cosa que no es va poder fer a LaLiga Santander, perquè aquell cap de setmana no hi havia partits per la segona aturada de seleccions de la temporada. Això no va impedir que jugadors com Marco Asensio enviessin un missatge d'ànims als seus conciutadans des de la concentració de la selecció espanyola a Cardiff, així com altres figures d'altres esports com Saúl Cravioto, que va mostrar la seva solidaritat a través d'un missatge a Twitter, Pau Gasol o Rudy Fernández.

Un altre gran exemple és el terrible terratrèmol que hi va haver el 2016 a molts quilòmetres d'Espanya, a la costa de l'Equador, un sisme de 7,8 graus que va deixar 691 morts i 248 desapareguts. En la seva memòria, a tots els partits de la jornada de LaLiga Santander es va fer un minut de silenci, gest que va ser agraït per la població equatoriana a Espanya i a l'Equador.

Llavors, el campionat equatorià de futbol es va aturar durant un mes, però mai va donar l'esquena a la tragèdia. L’Independiente del Valle, un club humil de la ciutat de Sangolquí i que per primera vegada competia en vuitens de la Copa Libertadores, va anunciar que donaria tots els diners recaptats a taquilla a les víctimes. Totes les localitats de l'estadi olímpic Atahualpa, 37.000, es van omplir i l’Independiente del Valle va celebrar el triomf davant el club argentí River Plate. Una setmana després va arribar la victòria davant el mexicà Club de Fútbol Tigres de la Universitat Autònoma de Nuevo León, després davant Boca Juniors i finalment va arribar un empat amb el colombià Atlético Nacional de Medellín en una final que no va poder guanyar però en què va emocionar un país unit. I tot per reparar tant el dolor de les víctimes com per celebrar la solidaritat de l'Independiente.

Un any després, i també després d'un terratrèmol, l'espanyol Paco Jémez, llavors entrenador del Cruz Azul de Ciutat de Mèxic, va reaccionar després del sisme que va causar la mort de 360 persones a la capital mexicana. El tècnic es va vestir amb roba esportiva i va anar a l'estadi del seu club, on va passar hores ajudant a carregar paquets per a les víctimes i els seus familiars. Mentrestant, Cristiano Ronaldo va enviar un missatge de suport a les seves xarxes socials per a tota la comunitat asteca, que va rebre amb afecte els ànims del lusità.

A casa nostra també hi ha hagut casos de gran solidaritat, com el que va demostrar el Reial Madrid el 2011 davant el terratrèmol que va assotar Lorca al maig d'aquell any. Els blancs no van dubtar a viatjar a l'epicentre del desastre només uns quants dies després per disputar un partit amistós davant una selecció de Múrcia, en un Nueva Condomina ple, amb més de 30.000 aficionats. Estrelles com Cristiano Ronaldo, Kaká, Xabi Alonso o Casillas van ser llavors símbol d'ajuda en una Espanya que va respondre a les necessitats de Lorca.

L'any passat, el 2017, Galícia i Astúries van ser víctimes d'una onada d'incendis que van generar tantes crítiques com ajuda del món de l'esport, especialment dels clubs de LaLiga Santander . El RC Celta i el RC Deportivo de la Corunya van mostrar el seu suport en sengles missatges per xarxes socials, en què els celestes es van lamentar per sentir «dolor, ràbia, tristesa, impotència», però van apel·lar també a l’«orgull». Per la seva banda, el Coruxo va oferir les seves instal·lacions perquè els afectats, desallotjats de casa seva, poguessin passar la nit.

En el duel d'aquella jornada del 17 d'octubre del 2017 entre el RC Celta i la UD Las Palmas, tots dos onzes van sortir a la gespa de l'estadi de Gran Canària amb samarretes negres amb lletres vermelles que deien «Dolor i ràbia» davant els aplaudiments dels milers d'aficionats de Gran Canària. Els jugadors viguesos van celebrar el triomf assenyalant la samarreta i sobretot el lema com a dedicatòria, i van demostrar que també havien passat dies complicats i de commoció per les dures imatges del foc.

Els clubs espanyols han demostrat nombrosíssimes vegades el seu suport davant els desastres naturals, però també LaLiga com a institució, que se solidaritza davant les tragèdies, com la viscuda el 2016 a Itàlia per un terratrèmol, les esmentades a l'Equador i a Mèxic, a més de la de Mallorca, amb minuts de silenci en tots els partits del campionat. A més, LaLiga i la FUNDACIÓ LaLiga han acompanyat la UNICEF en diversos projectes, com a Haití el 2016 amb una donació de 50.000 euros per ajudar en les accions que l'organització estava duent a terme al país caribeny, on van ser destruïdes 92.000 llars.

Tots aquests casos de solidaritat són els millors exemples dels valors que ha de unir l'esport, i que han de servir com el mirall en què els més joves es mirin. Els esportistes d'elit, els clubs o les institucions com LaLiga, amb milions de seguidors al món, són models i referents que generen consciència social, més encara en un moment de màxima exposició, motiu pel qual els seus actes són clau en la construcció d’una millor societat. L'ajuda i la solidaritat, a més, són avui més necessàries que mai.