Girocòmic: La cultura japonesa es consolida a Girona

Entre 8.000 i 9.000 persones han visitat el Palau de Fires de Girona el darrer cap de setmana, on se celebrava la setena edició de l'esdeveniment

Carla Ventura

La setena edició del Girocòmic ha tingut lloc aquest cap de setmana. Durant dos dies, els més aficionats del manga, l’anime, els videojocs i universos paral·lels com Marvel s’han pogut apropar fins al Palau de Fires Girona per formar part de l’esdeveniment. El públic, tot i presentar una gran varietat de gustos, s’apropaven encuriosits a cadascuna de les parades de marxandatge, tallers i activitats que oferia el món del còmic.

Esdeveniments com aquest demostren que la cultura japonesa ha tingut un gran impacte en la societat occidental, i no només pel que fa a les arts plàstiques. «Per primera vegada des del 1997 hem aconseguit fer un curs en línia en què podem apropar la llengua i la cultura del Japó als més joves», explicava en una xerrada Carme Feliu, directora del Nipponia Idiomes i propulsora de la primera edició dels estudis «Del Manga a los Kimonos. Introducción a la Lengua y Cultura Japonesas», impartit a la Universitat de Girona. També, apostant per l’aprenentatge, grups com Som Japó, El taller del barri o FNAC, durant el cap de setmana han ofert tallers d’arts com la de l’origami o el dibuix, com també d’especialització en sèries com Bola de Drac o One Piece, i pel·lícules com Harry Potter.

Torneig de videojocs ofert per l’Associació d’Esports Electrònics de Girona.

Torneig de videojocs ofert per l’Associació d’Esports Electrònics de Girona, al Girocòmic.. / Marc Martí Font

A més, el sector friki de les maquinetes es van poder acostar a l’aula gaming, on l’Associació d’Esports Electrònics de Girona oferia tornejos de videojocs d’estratègia grupal com League of Legends. També es podien aturar a El rincón del gamer, on grans i petits podien seure davant un ordinador i triar el seu joc preferit; des del FIFA fins el Wii Sports. Per altra banda, l’esdeveniment també oferia espais en els quals els visitants podien ser ells mateixos, en carn i os, els herois de ficció, com el que oferia Ludosport Barcelona, on podien lluitar amb espases làsers com guerrers d’Star Wars, o la tirolina de Vertical Emotions.

No es pot deixar de banda al món del cosplay, i és que els més fanàtics aprofiten ocasions com el Girocòmic per disfressar-se dels seus personatges preferits. «Fa tres anys que vinc, però aquest és el primer que he decidit fer cosplay», explicava Judith de 18 anys, qui venia des de Platja d’Aroi qui «avui he decidit ser Beidou, de Genshin Impact». Anava acompanyada de dos amics que, com ella, havien decidit adoptar un altre paper; Franc (23 anys) era Kishibe, de Chainsaw Man, i Xavi (19) vestia com 9S, de Nier Automata. Amdos s’havien desplaçat des d’una mica més lluny, El Prat i Terrassa, respectivament.

Imatge d'una parada del Girocòmic.

Imatge d'una parada del Girocòmic. / Marc Martí Font

Tot i que el protagonisme no se l’enduia res ni ningú en concret, les cues no enganyaven. Molts dels assistents esperaven per la signatura d’autors, historietistes o il·lustradors com Albert Monteys, Joan Mundet o Laia López. També era concorreguda la parada de Dibujos por sonrisas, una ONG que, a través de la venda de material gràfic, com còmics, postals, il·lustracions d’artistes a escala nacional i fins i tot internacional, recapten diners per ajudar als refugiats. «Ens agrada estar aquí perquè, al cap i a la fi, estem en un ambient en què aquest tipus d’art es valora», explicaven Robert Garcia, instigador del projecte i Adrià Juberó, col·laborador de la causa.

«Les sensacions d'enguany son molt bones, ens estem convertint en un projecte consolidat», explica Àlex Freire, director del Girocòmic, qui a més, afegeix que «tot i que el balanç no està del tot fet, creiem que el nombre de visitants és més elevat que l'any passat, entre unes 8.000 i 9.000 persones». Encara que assegura que «el fet que la proposta agradi i que, tant expositors com públic ens tinguin una data i un lloc guardats, és suficient per a nosaltres».

Subscriu-te per seguir llegint