L'ús de música específica pot ser útil per apaivagar als gats estressats quan se'ls porta al veterinari, segons ha demostrat un estudi publicat al Journal of Feline Medicine and Surgery (JFMS). Reproduir música s'ha tornat cada vegada més popular a la medicina humana, amb estudis que mostren una varietat de beneficis, des de millorar la funció motora i cognitiva en pacients amb accident cerebrovascular fins a reduir l'ansietat associada amb els exàmens mèdics, els procediments de diagnòstic i la cirurgia.

Els beneficis de la música també s'estan investigant en els gats i altres animals. La investigació publicada a JFMS ha indicat que els gats que estan sota anestèsia general segueixen responent fisiològicament a la música; a més, semblen estar en un estat més relaxat quan es reprodueix música clàssica, en comparació amb el pop i el heavy metal.

En aquest últim estudi, els investigadors de la Louisiana State University (LSU) han portat l'anàlisi de l'impacte de diferents tipus de música un pas més enllà i han explorat els efectes calmants de la música composada específicament per a gats. Les peces musicals que es consideren agradables per l'oïda humana sovint tenen un ritme similar al pols humà en repòs i contenen freqüències del rang vocal humà. Aquest principi s'ha estès a la música específica per a gats, que es compon amb línies basades en vocalitzacions de gats afiliatives, com roncs i sons de succió, així com freqüències similars al rang vocal felí, que és dues octaves més alt que pels humans.

Per avaluar els efectes de la música específica per a gats, es van usar 20 gats domèstics inscrits en l'estudi LSU. Van escoltar durant 20 minuts música específica per a gats, música clàssica o el silenci en un ordre aleatori en cada un de tres exàmens físics en la clínica veterinària, amb 2 setmanes de diferència.

Els punts d'estrès del gat, basats en el comportament i la postura corporal dels animals, i les puntuacions d'escala de maneig, basats en les reaccions dels gats a la nansa, es van assignar a cada un dels gats dels enregistraments de vídeo dels exàmens. També es van mesurar les proporcions de neutròfils: limfòcits de mostres de sang per buscar una resposta d'estrès fisiològic.

El resultat

L'estudi va trobar que els gats semblaven estar menys estressats durant l'examen quan es reprodueix la música específica del gat, en comparació de la música clàssica i sense música. Aquest efecte no es va reflectir en la relació neutròfils: limfòcits, però els investigadors suggereixen que 20 minuts poden no haver estat prou llargs com per permetre que la música afecti aquesta mesura.

En disminuir els nivells d'estrès, els investigadors conclouen que la música específica per a gats pot no només tenir beneficis en termes de benestar del gat, sinó que els propietaris poden estar segurs que el seu gat tindrà una visita més còmoda i l'equip veterinari pot avaluar als seus pacients felins amb més precisió.