Estàs a punt de ser mare i tens una mascota?

Descobreix com presentar-los i fer que la teva mascota s'adapti al teu bebè

Hi ha casos en els quals podem tenir problemes

Què fer si estic embarassada i tinc una mascota?

Què fer si estic embarassada i tinc una mascota? / @ our-team

Abril Benítez

Tenir mascotes és una de les situacions més boniques que hi pot haver perquè elles sempre estan amb tu, a les bones i a les dolentes. T'escolten, els passeges, et fan companyia; en definitiva, es solen convertir en un més de la família. Però que passa si volem ampliar la família i apareix un bebè? La nostra mascota es pot sentir apartada, gelosa o ho pot acceptar bé. Coneixem els casos i com fer-los front!

Tenir un nounat i alhora un cadell, pot ser una de les millors opcions per tal que hi hagi un creixement conjunt i la mascota no se senti desplaçada, al contrari, perquè trobarà al nounat com el seu germà i normalment, solen ser molt protectors i juganers amb ells. 

Diversos estudis demostren els beneficis que té per al desenvolupament d'un infant tenir una mascota, des de l'afecte, la reducció de l'estrès o nerviosisme, la complicitat i el respecte; a part de beneficiar el sistema immunitari del bebè i prevenir al·lèrgies, segons la veterinària Magda Llibre.

Quan tenim un gos més gran o que ja fa un temps que està amb nosaltres i de sobte, portem el nounat, aquí és quan hi pot haver un problema. Això dependrà de la nostra actuació i interacció amb la mascota, fent que interactuï amb compte amb el bebè, i mostrar no tenir por a la seva reacció. Tot i que, sembla molt fàcil explicat, a l'hora de la veritat no ho és tant.

La reacció de la nostra mascota amb el nounat

Depenent de la raça, el comportament serà un o altre i, segons la relació que tinguem amb la nostra mascota i l'actitud que adoptem a partir del naixement del nou membre de la família, decidirem el destí de la nostra mascota. En alguns casos per por o inseguretat, decidim no acostar al nounat al nostre animal de companyia, gos o gat. Això pot provocar un greu problema perquè llavors suposarà una amenaça per la mascota i finalment, haurem de decidir acabar la relació amb el nostre amic fidel. Aquests casos porten a l'abandonament animal i fins i tot, al sacrifici en alguns casos.

Quan les mascotes són cadells, actuen moltes vegades per instint i no són conscients que poden fer mal al nounat sense voler-ho! Això també passa amb gossos adults, ja que quan estan contents i excitats poden saltar i poden fer mal sense pensar en les conseqüències.

Què mostren les xarxes socials al respecte

Les xarxes socials no mostren una realitat sobre aquesta situació, ja que circulen diversos vídeos a TikTok, per exemple, on es mostra una mare embarassada i com el seu gos escolta els batecs del bebè a la panxa i es queda sorprès, content o fa petons a la panxa, però realment, totes les situacions idealitzades a xarxes són reals?

@zizzysworld Así fue la tierna reacción de un perro al sentir el bebé en la barriga de su dueña. El perro comenzó a lamer el abdomen de su dueña al ver cómo se movía el bebé. Al sentirlo constantemente no paraba de mover su cola. #Perro #Animales #Animals # Dog #Pets #Mascotas #Embarazo #Bebés #Bebé #Baby #Babies #Pregnant ♬ sonido original - ZIZZY

També apareixen vídeos amb nounats on hi ha un gos vigilant-los, fent-los petons... Però, i si en algun moment se senten amenaçats i mosseguen als nounats? Els animals són instintius, però a vegades, igual que les persones poden tenir un mal dia o detectar un gest com amenaça perquè no tenen la nostra racionalitat i aquí és on hi hauria el gran problema. Així doncs, què és el més aconsellable? 

Mascotes i nens

Mascotes i nens / @freepik

La nostra actitud serà el factor clau per una bona convivència

En cas de tenir una mascota adulta, el més recomanable és fer que olori el seu bolquer o la seva roba, després acostar-lo però amb molt de compte i sempre amb la nostra supervisió, mai deixar a la mascota sola amb el nounat. Sostindré en braços al bebè és el més aconsellable.

En cas que el nostre gos tingui un caràcter difícil, haurem de valorar què fer, perquè podem arribar a tenir un problema molt greu. No podem posar en perill el nostre nounat ni abandonar la nostra mascota. Trobar una nova família per la mascota seria el més correcte.

Si la nostra mascota, normalment és tranquil·la, en principi, no hauríem de tenir cap problema, però no esperem que es portin bé perquè potser el bebè quan creixi es voldrà acostar al gos i ell voldrà tranquil·litat i això pot dur a situacions incòmodes on la mascota marqui al nostre bebè.

Buscar un especialista en mascotes abans de tenir el nounat és essencial per tenir els recursos necessaris, conèixer bé la nostra mascota, detectar quan alguna cosa no funciona i saber com educar el nostre gos abans de l'arribada del nounat

Tot i aquestes dues situacions una mica complicades, també podem sorprendre'ns i que tot funcioni correctament. Això també dependrà de la nostra actitud envers la mascota, mantenint el seu lloc, implicant-lo amb el bebè, fent-lo partícip fins a un punt per tal de veure que és un més a la família i que no li ha vingut a treure el lloc.

La situació ideal és tenir un cadell i el nounat quasi alhora, d'aquesta manera serà més senzill educar a la mascota i evitar mals majors. Les mascotes i els nounats poden tenir molt bona relació, sempre que la nostra relació i l'educació que els hi marquem sigui la correcta. Però, compte! Això farà que la nostra situació durant uns mesos sigui una mica estressant perquè haurem d'estar per dos "bebès" alhora.