Neixen a Austràlia els primers dimonis de Tasmània en 3.000 anys

Favorable evolució del programa de reintroducció d'aquesta espècie amenaçada per malalties i depredadors

L'actriu Elsa Pataky participa en la recuperació d'aquest animal emblemàtic

Un cadell de diable de Tasmània

Un cadell de diable de Tasmània / AUSSIE ARK

Bruna Segura

El dimoni de Tasmània, així conegut per l'illa de la qual és originari, va desaparèixer fa uns 3.000 anys de l'Austràlia continental, però la recent reintroducció d'aquesta espècie comença a donar els seus fruits. Un dels exemplars alliberats el 2020 (amb la participació de l'actriu espanyola Elsa Pataky , que dona suport al projecte) ha estat mare i tot sembla indicar que altres cries naixeran aquest mateix any al país.

El 2020, 'Lisa aventurera' i altres 10 dimonis de Tasmània van ser reintroduïts a Austràlia continental. Ara, Lisa ha donat a llum tres cries que ajudaran a consolidar la població creixent d'aquests petits marsupials de poderosa mandíbula.

Els 11 individus van ser alliberats per les entitats mediambientals Aussie Ark, Rewild, WildArk i Australian Reptile Park en un acte que va comptar amb la participació dels actors Chris Hemsworth i Elsa Pataky. Gràcies a la reintroducció de 21 adults addicionals i al naixement de 16 cries, la població de l'espècie sembla cridada a anar augmentant, si tot surt bé. La notícia dels trigèmins enllumenats per Lisa constitueix un bon indicatiu sobre el futur del dimoni de Tasmània.

“Estàvem fent controls rutinaris sobre la salut del diable quan vam veure amb alegria que Lisa tenia nadons ”, va dir Tim Faulkner, director gerent d'Aussie Ark, en un comunicat. “Aquest és el primer part confirmat del 2023, i una prova una vegada més que el nostre programa de reproducció i de reconstrucció està funcionant”, va afegir.

L'equip estima que 45 nous cadells naixeran al santuari salvatge aquest any, un nombre rècord que dona fe dels esforços d'Aussie Ark per cuidar aquests animals a mesura que es reintrodueixen al medi.

La dentadura d aquests animals és temible

La dentadura d aquests animals és temible / UNSPLASH

Els dimonis de Tasmània són els marsupials carnívors més grans que viuen actualment, però a Austràlia van ser exterminats pels dingos (el gos salvatge autòcton) fa uns 3.000 anys.

Amenaçats a Tasmània per una terrible malaltia

Actualment encara continuen existint a l'illa de Tasmània, però fins i tot allà estan en perill d'extinció. Una malaltia transmissible, dolorosa i fatal consistent en un càncer facial, l'únic càncer contagiós conegut, va acabar fins al 90 per cent de la població salvatge de dimonis de Tasmània.

Dos cadells de dimoni de Tasmània

Dos cadells de dimoni de Tasmània / AUSSIE ARK

La reintroducció dels dimonis també ajuda a controlar els gats i les guineus salvatges invasors, la presència de les quals a Austràlia amenaça altres espècies endèmiques i en perill d'extinció. També són animals nets, per la qual cosa, com a carronyaires que són, ajuden a mantenir el seu territori lliure de malalties.

“Aquest és un gran exemple de com tornar una espècie a casa salvatge pot reconstruir tot l'ecosistema”, va dir Janice Chanson, membre de Rewild. “Això és particularment important per combatre el canvi climàtic i la pèrdua de biodiversitat i per millorar la salut general del nostre planeta”.

Abans d'una nova reintroducció més enllà del santuari, Aussie Ark planeja reintroduir més espècies que ajudaran a restablir l'equilibri natural de l'ecosistema: quolls orientals, wallabies de roca de cua de raspall, bettongs rufos, potoroos de nas llarg, wallabies de parma i bandicoots marrons del sud.

........

Contacte de la secció de Medi Ambient: crisisclimatica@prensaiberica.es