Oscar Pistorius queda en llibertat condicional onze anys després de l'assassinat de la seva parella, Reeva Steenkamp

L'exatleta sud-africà va ser condemnat a 13 anys i 5 mesos de presó

L'ex atleta paralímpic sud-africà Oscar Pistorius

L'ex atleta paralímpic sud-africà Oscar Pistorius / Europa Press/Contacto/Alon Skuy/Pool - Arxiu

EP

L'exatleta paralímpic sud-africà Oscar Pistorius, condemnat per matar a tret el febrer de 2013 a la seva parella, Reeva Steenkamp, ha sortit aquest divendres de presó després que se li concedís la llibertat condicional després de prop de vuit anys a la presó, segons han confirmat les autoritats de Sud-àfrica.

El portaveu del Departament de Serveis Penitenciaris (DCS) sud-africà, Singabakho Nxumalo, ha confirmat que Pistorius "està en llibertat condicional, de manera efectiva des d'aquest 5 de gener". "Ha estat admès en el sistema de correccionals comunitaris i ara és a casa", ha dit.

Pistorius, qui va ser condemnat a tretze anys i cinc mesos de presó després de dos processos d'apel·lació en els tribunals sud-africans, ha estat posat en llibertat sota responsabilitat del seu oncle Arnold Pistorius durant la durada del seu període d'alliberament condicional, segons ha informat el diari sud-africà 'News 24'.

La mare de Steenkamp, June Steenkamp, ha manifestat en un comunicat publicat aquest mateix divendres que tant ella com el seu difunt espòs, Barry Steenkamp, "sempre van saber que la llibertat condicional és part del sistema legal sud-africà". "Sempre hem dit que la llei ha de seguir el seu curs", ha agregat.

"L'alliberament condicional de Pistorius, subjecta a unes certes condicions, afirma la nostra creença en el sistema de justícia de Sud-àfrica", ha assenyalat, abans de reconèixer que "mai pot haver-hi justícia si un ésser estimat no tornarà" i que "cap període de temps complert a la presó tornarà a Reeva", tal com ha recollit el diari sud-africà 'The Times'.

La mare de la víctima ha ressaltat que el dia de l'assassinat de la seva filla "la vida va canviar per sempre". "Aquest dia, Sud-àfrica va perdre al seu heroi, Oscar Pistorius, i Barry i jo vam perdre a la nostra benvolguda filla, Reeva, a les mans d'Oscar. Ara, gairebé onze anys després, el dolor és encara fort i real i el meu benvolgut espòs i jo mai vam poder assumir la mort de Reeva ni la forma en la qual va morir", ha recalcat.

En aquest sentit, ha incidit en què si bé està "agraïda" als mitjans de comunicació per la cobertura del cas, la "intensitat" de la mateixa ha estat "una espasa de doble tall". "L'interès dels mitjans va implicar que vam perdre la nostra privacitat i va dificultar dur a terme el dol en pau", ha assenyalat.

"Tristament, les informacions van estar sovint acompanyades d'abús verbal i emocional per part d'algunes persones. No només cap a nosaltres, però també cap a la nostra filla morta. És el meu desig sincer, com era el de Barry, que la gent consideri durant un moment l'impacte dels seus nocius comentaris. No triem això. Hauríem preferit que la nostra benvolguda filla estigués viva, rient, amb nosaltres", ha destacat.

"Nosaltres, els que seguim aquí, som els que complim cadena perpètua", ha dit. "Amb l'alliberament sota fiança d'Oscar Pistorius, el meu únic desig és poder viure els meus últims anys en pau i centrada en la Fundació Reeva Rebecca Steenkamp per a continuar amb el llegat de Reeva", ha resolt.

Pistorius va matar a Steenkamp després de disparar en quatre ocasions a través de la porta del bany del seu habitatge durant el dia de Sant Valentí de 2013. L'ex atleta va esgrimir que la va confondre amb un intrús, però el tribunal va acabar desestimant la seva versió dels fets i va sentenciar que Pistorius va actuar amb ple coneixement quan va obrir foc contra la seva parella.