Un vianant està obligat a fer-se la prova d'alcoholèmia?

La sanció pot arribar als 1.000 euros

Redacció

L'alcohol i la conducció són una combinació mortal. I és que de cada 100 accidents mortals que es produeixen a Espanya, entre 30 i 50 estan relacionats directament amb la ingesta d'alcohol. La majoria dels conductors no són conscients del perillós que pot arribar a ser conduir amb alguna copa de més, per la qual cosa la Direcció General de Trànsit (DGT) fa molts anys que practica controls d'alcoholèmia preventius amb l'objectiu de garantir la màxima seguretat a les carreteres del nostre país.

Segons l'article 14.2 de la 'Llei sobre trànsit, circulació de vehicles de motor i seguretat viària': "El conductor d'un vehicle està obligat a sotmetre's a les proves per a la detecció d'alcohol o de la presència de drogues a l'organisme".

Si després de fer la prova d'alcoholèmia el resultat és negatiu, el conductor podrà continuar el camí. Tot i això, si el test mostra un resultat positiu, el conductor serà sancionat amb una multa d'entre 500 i 1.000 euros, segons la taxa d'alcohol; i amb la retirada de quatre o sis punts del seu carnet de conduir, segons la gravetat de la infracció. A més, recorda que si la taxa d'alcohol supera els 0,60 mg/l d'aire espirat (1,2 g/l a la sang), es tracta d'un delicte, per la qual cosa el conductor podria perdre el permís de conduir i enfrontar-se a una pena de presó de fins a sis mesos.

Però què passa si parlem d'un vianant en lloc d'un conductor?

Un vianant està obligat a fer una prova d'alcoholèmia si ho demana un agent? Aquesta pregunta que tants dubtes genera entre els usuaris, la va resoldre la DGT al seu Twitter.

Segons l'article 14.2 de la 'Llei de Trànsit i Seguretat Viària', “els usuaris de la via estan obligats a fer-se les proves pertinents quan estiguin implicats en un accident de trànsit o hagin comès una infracció conforme al que tipifica aquesta llei”. Dit això, un vianant sí que pot ser obligat a fer-se una prova d'alcoholèmia si es veu involucrat en un accident de trànsit. Si el resultat de la prova és positiu, rebrà la mateixa sanció econòmica que s'imposa als conductors, amb l'única diferència que no perdrà punts del carnet de conduir.

En cas que el vianant involucrat en el sinistre es negui a fer el test d'alcoholèmia, podria rebre una multa de fins a 1.000 euros.