L'error que comets quan aparques un cotxe amb marxes automàtiques

Compte perquè et pots carregar la caixa de canvis

T'expliquem com aparcar correctament

L'error que comets quan aparques

L'error que comets quan aparques / freepik

Edgar Vivó

Cada vegada és més freqüent trobar cotxes amb caixa de canvis automàtics a Espanya. La seva conducció és molt pràctica, evitant haver-nos d'estar preocupant sobre quina marxa hem de posar en cada moment. Però, saps si estàs fent un bon maneig d'aquest? Pot ser que estiguis fent el mateix que amb el cotxe manual a l'hora de fer marxa enrere. Doncs compte, perquè pots fer malbé la caixa de canvis.

Com cal aparcar aleshores en un cotxe automàtic? Doncs de forma contrària a com es fa a un manual. Primer pararem el vehicle de manera progressiva amb el pedal de fre. Un cop aturat el cotxe del tot, accionarem el fre de mà per assegurar-nos que queda totalment immobilitzat. I, finalment, posarem la posició 'P' en caixa de canvis automàtica.

Posant el fre de mà abans que la ‘P’ ens assegurem que en cap cas el pes del vehicle recau sobre la caixa de canvis, ja que això pot ser perjudicial per als seus engranatges. En moltes ocasions en aturar el cotxe i posar la ‘P’ abans que el fre de mà, en deixar anar el pedal notem com el cotxe es desplaça una mica i després para en sec. Això significa que el que ho ha aturat ha estat la caixa de canvis i no els frens del cotxe. Si repetidament sotmetem la caixa de canvis automàtica a aquest cop i posteriorment a la pressió del pes del vehicle, acabarem per desgastar els engranatges, amb un més que probable trencament del sistema a mitjà termini.

No facis malbé la caixa de marxes automàtiques

No facis malbé la caixa de marxes automàtiques / @ standret

Per assegurar-nos que això mai passi, t'expliquem quins són els passos a seguir per aparcar un cotxe amb canvi de marxes automàtic:

  1. Aturar progressivament el cotxe amb el pedal de fre
  2. Un cop immobilitzat, i encara amb el pedal trepitjat, posar el fre de mà. Fins i tot, abans d'aquest pas si es volen fer les coses millor, podries posar la caixa de canvis en mode 'N' i després accionar el fre de mà, encara que no és imprescindible.
  3. Un cop estigui el cotxe totalment immobilitzat amb el fre de mà, finalment s'ha de posar la posició 'P' a la caixa de canvis automàtica.

No facis mai això si el teu cotxe té un canvi automàtic

Si posar la 'P' abans que el fre de mà ja és dolent per al teu cotxe automàtic, ni t'imagines com pot ser de perjudicial el següent que t'explicarem. I és que el que mai no has de fer és posar la ‘P’ quan el cotxe encara està en marxa.

Si ho fas quan vas a baixa velocitat, el cotxe frenarà de cop amb un petit balanceig posterior. Això significa que el cotxe s'ha aturat amb la caixa de canvis i no amb els frens, cosa que és mortal per als engranatges d'aquesta. Fins al punt que si es fa a alta velocitat, el canvi es pot trencar completament.

Si no voleu visitar el taller abans d'hora i voleu que el canvi de marxes automàtic funcioni sempre correctament, seguiu els consells que us hem donat més amunt sobre com aparcar un cotxe.