Coneixes les 2 caixes negres del vehicle?

T'expliquem el funcionament de cadascuna d'elles

Revisem la caixa negra del vehicle

Revisem la caixa negra del vehicle / peoplecreations

Fernando Álvarez

De segur que has sentit a parlar de la caixa negra del vehicle; però, saps ben bé que és? Des de la Unió Europea i la Direcció General de Trànsit es vol aconseguir reduir el nombre d'accidents a la carretera, i per això, el 2021, van determinar que tots els vehicles havien de portar dos nous dispositius. Aquí apareixen les caixes negres. Descobreix aquests dos nous dispositius obligatoris.

Els nous dispositius

Què és l'OBFMC?

Des de l'1 de gener de 2021, els fabricants de vehicles han d'incloure l'OBFMC (On-board Fuel and/on Energy Consumption Monitoring) a tots els cotxes que produeixin. Aquesta “caixa negra” porta el control del consum (combustible o elèctric) amb un marge d'error de només el 5%.

La informació que ofereix aquest dispositiu inclou: consum total, cabal de combustible, volum consumit segons la distància recorreguda, velocitat i règim de gir del motor. Totes aquestes dades, que es poden consultar en qualsevol moment, es guarden des de la fabricació del vehicle i fins que sigui reciclat.

El principal objectiu de l'OBFCM és determinar si els fabricants han fet algun ajustament per millorar els resultats a les proves del Cicle WLTP (la nova normativa de mesurament de consum i emissions), però també permet als conductors conèixer el consum real dels seus vehicles.

L'altra caixa negra

A part del dispositiu del qual t'hem parlat, el 2022 es va incloure una altra caixa negra obligatòria als vehicles que les diferents companyies haurien d'incorporar; un dispositiu que registra totes les dades del viatge perquè puguin ser utilitzades en cas d'accident. Aquesta caixa està situada sota el seient del conductor, caragolada al xassís, i és similar a la que porten els avions, encara que no enregistri imatges ni àudios.

En cas d'accident, aquest dispositiu grava totes les dades durant els 30 segons previs al sinistre i els 5 posteriors. Així, quan l'investigador d'un accident connecta la caixa negra a un ordinador podem conèixer totes aquestes dades:

  • Velocitat del vehicle.
  • El comportament.
  • Estat dels sistemes de seguretat.
  • Ubicació.
Revisió de la caixa negra del vehicle

Revisió de la caixa negra del vehicle / Drazen Zigic

  • Moviments de la direcció.
  • Acceleració i desacceleració.

Per tant, aquestes caixes negres no han de ser cap mena de preocupació per a tu, sinó tot el contrari. El seu funcionament no t'afecta directament llevat que tinguis un accident o vulguis conèixer el consum real del teu vehicle. És una eina molt útil a l'hora de millorar la seguretat dels conductors i dels vehicles a les carreteres.