Saps quins documents has de portar per poder passar la ITV?

Et deixem el llistat dels documents imprescindibles i recomanables

A més, t'expliquem la importància de complir amb la normativa de la ITV

Què haig de portar per passar la ITV?

Què haig de portar per passar la ITV? / snowing

Fernando Álvarez

Quan arriba el moment de passar la ITV som molts els que patim. Depenent del cotxe que tinguem, podem tenir més o menys problemes a l'hora de passar-la. Com més antic, més tecnologia o més extres, la revisió serà més exhaustiva i és més senzill que, també, puguem arribar a no passar-la. Passar la Inspecció Tècnica de Vehicles és obligatòria per a tots els vehicles que circulen dins el territori espanyol i en molts casos, també pot ser un tràmit ràpid si portes tota la documentació al dia i fas una revisió amb el teu taller de confiança abans d'anar a la cita. Avui t'explicarem quins documents són necessaris que portis a l'hora de passar la ITV.

La majoria de les persones han passat alguna vegada la ITV al seu vehicle, encara que sigui com a acompanyant d'un amic o familiar, però, tot i això, hi ha moltes persones que no coneixen quins són els papers que cal presentar quan passem aquesta inspecció. Si ets dels que no coneixes exactament què cal, t'ho expliquem més avall.

Com saber quan toca passar-la

Un dels principals dubtes que sorgeix en els conductors és el moment en què han de passar la ITV al vehicle. A l'adhesiu de la ITV que portes (o has de portar) als parabrises, únicament, trobaràs l'any i el mes en què has de passar la ITV del teu vehicle, però no sabràs el dia exacte. Per esbrinar-ho, tens dues opcions:

  • Fitxa tècnica del vehicle: Al revers el tècnic de la ITV anota el dia que la vas passar i el dia que has de passar-la de nou.
  • Aplicació miDGT: A través de l'aplicació miDGT pots consultar diferents apartats, com els punts que et queden al carnet o les multes que tens pendents de pagar, però encara n'hi ha més: a l'apartat “Els meus vehicles” trobaràs la data en què has de passar la pròxima ITV.

Papers necessaris per a la ITV

Com ja sabreu, podeu suspendre la ITV per molts motius, però no aconseguireu ni tan sols que revisin l'estat del vostre vehicle si no porteu aquests papers a l'hora d'arribar a l'estació ITV que heu triat:

  • La fitxa tècnica del vehicle que t'hem esmentat abans.
  • Si ho tens: justificant de la cita i del pagament en línia, si has efectuat el pagament a través de la web.
  • Recomanat: permís de circulació.
  • Recomanat: justificant de l'assegurança obligatòria en vigor i el DNI.
Estació de la ITV de Girona ubicada al Mas Xirgu.

Estació de la ITV de Girona ubicada al Mas Xirgu. / ANIOL RESCLOSA

L'adhesiu

Si has tingut la sort de passar sense problemes la ITV i t'han atorgat l'adhesiu perquè el col·loquis al teu parabrisa, has de recordar que el seu ús és obligatori, malgrat el que en els darrers mesos s'ha difós a les xarxes socials.

No portar l'adhesiu ITV a la vista (o fins i tot, portar els d'anys anteriors enganxats al parabrisa com a “col·lecció”) pot ser motiu de sanció. Si ens cenyim a la normativa, has de saber que circular sense l'adhesiu de la ITV col·locat al vidre suposa una multa de 100 euros.

Potser no és una quantia massa gran, i és probable que si t'has oblidat de posar-la els agents no et sancionin, però és millor no arriscar-se. El que per descomptat cal tenir clar és que portar-la continuarà sent obligatòria aquest 2024 i probablement també els pròxims anys.