El Festival Tempo torna al Barri Vell de Girona: Tres setmanes de música, gastronomia i cultura

Començarà el 14 de juliol amb l’actuació de Queralt Lahoz i acabarà el 6 d’agost

Els jardins del passeig Arqueològic acolliran els més de 30 concerts que s’hi celebraran 

El Festival Tempo de Girona és una de les activitats més consolidades de l'estiu

El Festival Tempo de Girona és una de les activitats més consolidades de l'estiu / Cedida

Jaume Puig

L’estiu i les activitats a l’aire lliure van sempre de la mà. Anar a fer un beure en una terrassa, anar a la platja, gaudir d’entorns naturals amb encant... I, també, xalar de la bona música en directe. En aquest sentit, els festivals s’han convertit en un dels elements més distintius d’aquesta època de l’any i en una activitat que enamora a tots els públics. Al Barri Vell de Girona, i des de fa ja 15 anys, hi ha una cita imperdible: el Festival Tempo que, enguany, se celebrarà entre el 14 de juliol i el 6 d’agost.

Aquesta proposta ja consolidada a la ciutat oferirà més d’una trentena de concerts gratuïts i un de pagament que encara és sorpresa, gastronomia local i diferents activitats culturals. Tot això amb un programa on la presència femenina arriba al 50%. “Quan vam començar encara no hi havia una tradició establerta d’escoltar música en viu a Girona. Actualment, el Tempo és un referents pels gironins i les gironines”, assegura l’Albert Candela, director del festival.

Els Jardins del passeig Arqueològic acullen la 15ª edició del Festival Tempo de Girona

Els Jardins del passeig Arqueològic acullen la 15ª edició del Festival Tempo de Girona / Cedida

Festival Tempo: 34 concerts a Girona aquest estiu

El Festival Tempo de Girona torna enguany amb una programació amb 34 concerts i 4 sessions de dj d’estils tan diferents com el rock, el pop, el rap, la rumba, el reggae, el flamenc, el jazz o el rhythm and blues. La cantant de Santa Coloma de Gramenet Queralt Lahoz obrirà la trentena d’actuacions al Tempo Village dels jardins del Passeig Arqueològic, per on també passaran artistes com Dj Dolça, Oxigen, Banannabeach Trio, Doble & Hugsound, Meritxell Neddermann, Ismael Berengena, Habla de mí en presente, Tropiko, Dj Joker, Bill N’ Tina, Saphie Wells, Rocío Faks, Suasi, Vanila Sound, Northern Cellos, Últim Elefant, Claqué Jazz Trio, Xarim Aresté, Leila Sound, Maambo! i The Crabtones.

Un dels concerts del Festival Tempo l'any 2022

Un dels concerts del Festival Tempo l'any 2022 / Cedida

A partir de la col·laboració amb la revista Enderrock s’hi sumen les actuacions de Wax & Boogie, Júlia Blum i Rombo. Però, a més, hi haurà un gran concert de pagament de Majesty of Queen a la plaça dels Jurats. El Tempo Village obrirà de dilluns a dijous de 15 h a 23 h, els divendres de 15 h a 1.30 h, dissabtes de 13 h a 1.30 h o diumenges de 13 h a 23 h.

Els vermuts musicals de Frit Ravich i Cinzano

Els vermuts musicals són l’altre plat fort del festival gironí. En col·laboració amb Frit Ravich i el suport de Cinzano, el Tempo organitzarà cada dissabte i diumenge, a partir de la 13 h, i durant les setmanes que duri el festival, 8 vermuts musicals que, sota el títol “Frit Ravich Vermuts Musicals Quedem”, oferirà diferents propostes musicals.

Aquesta activitat tindrà com a grans protagonistes a Gerard Solano i Santi Fontclara, Canela n’ drama, Arianna, Riky Prats, Las Meninas, Overall, Anna Rodrigo i una participació sorpresa.

Els vermuts musicals del Festival Tempo

Els vermuts musicals del Festival Tempo / Cedida

Llibres i comèdia al Festival Tempo

El Festival Tempo de Girona també comptarà amb un espai dedicat a la literatura i un altre a la comèdia. Al Tempo Llibres, presentat per la periodista Eva Granyer, hi haurà un espai dedicat a la literatura amb autors destacats i vinculats amb la música. Enguany, aquesta activitat es durà a terme el 19 de juliol i 2 d’agost, i tindrà com a protagonistes al col·laborador de la revista Enderrock, Jordi Novell, i el músic Xarim Aresté.

D’altra banda, enguany, i com a novetat, el Tempo Girona ha inclòs dins la seva programació el Tempo Comedy. L’espai comptarà amb la presència dels l'humoristes Eva Cabezas i Sito Vinuesa, que oferiran un espectacle farcit d’humor negre, acudits, bromes absurdes i crítica social el 26 de juliol.

Un festival inclusiu a Girona

Un dels elements distintius del Tempo Girona és la seva aposta per la inclusió, oferint un espai obert a la participació de tots els col·lectius. “Donem l’oportunitat de pujar a l’escenari a tots els artistes i garantir l’accés a totes les persones. Volem promoure un missatge d’igualtat i obrir espais de participació, apreciant el talent de grups que mereixen ser coneguts”, apunta Candela.

El Festival Tempo col·labora amb centres de creació gironins i dona cabuda a persones i col·lectius que normalment no entren en aquest tipus de programació. El 29 de juliol, per exemple, el grup Rumba 4G, que va néixer d’una iniciativa de l’associació Sector Est de Girona per fomentar la inclusió a través de la música, actuarà al festival.  El 24 de juliol també ho farà el banyolí Daura Mangara, conegut músic i activista gironí. I el 5 d’agost Sigui Band, un projecte impulsat per Denis, un artista que prové d’un entorn molt precari.

La gastronomia local de Girona al Festival Tempo

Però si hi ha un pilar en tots els festivals és, sense cap mena de dubte, la gastronomia. I el Festival Tempo fa una aposta decidida per col·laborar amb restauradors de proximitat. D’aquesta manera, el públic podrà gaudir de diferents propostes amb textures, aromes i sabors autòctons.

Espai gastronòmic del Festival Tempo

Espai gastronòmic del Festival Tempo / Cedida

Les pizzes artesanes cuites al forn de llenya d’Artesans del Foc seran una d’aquestes propostes. La brasa i les especialitats colombianes, a partir de productes de màxima qualitat amb vedella de Girona, de D’Aquí Girona també. D’altra banda, també hi estarà present l’arxiconeguda gastronomia mexicana del Barri Vell de 1810 Tacos & Tapas i els embotits ibèrics, pernils i formatges de l’Ibericus.

Podeu consultar més informació sobre la programació del festival al seu lloc web.

30.096 espectadors el 2022

El festival Tempo de Girona va tancar l’anterior edició amb 30.096 espectadors després de 24 dies consecutius d’activitat, amb una quarantena de propostes gratuïtes musicals i culturals als jardins del passeig Arqueològic. L’esdeveniment va comptar amb les actuacions d’artistes consolidats i revelació, de gèneres com el rock, indie, urban o jazz; també amb presentacions de llibres, tast de vins i d’altres arts escèniques. Del 8 al 31 de juliol del 2022 va oferir els concerts a la plaça dels Jurats de La Casa Azul, La Bien Querida, Ramon Mirabet, Cecilia Krull, Joina, Blondex i E-Strings.