La unió de petits productors

Empordàlia elabora vins DO Empordà i Oli d’oliva extra verge (DOP Oli de l’Empordà) amb el compromís de reunir bagatge i qualitat

Perdre el Nord, un dels vins sortits d’Empordàlia. | DDG

Perdre el Nord, un dels vins sortits d’Empordàlia. | DDG / DAVID Céspedes. girona

David Céspedes

David Céspedes

El compromís de reunir en cada ampolla bagatge i qualitat i fer-ho de forma artesanal amb la participació de petits productors de l’Empordà és l’esperit d’Empordàlia-Cooperativa de Vi i Oli. I què és Empordàlia? Doncs es defineixen com la unió de petits productors empordanesos que treballen la terra des de fa moltes generacions i tot plegat amarats «pel vent de tramuntana, una geografia rocallosa, poca pluja generosa i la salabror del mar proper», expliquen.

Empordàlia forma «una gran família que treballem un terrer d’oliveres centenàries i ceps autòctons i antics tal i com els nostres avis i besavis ens van ensenyar, amb el respecte a la terra, seguint els mateixos valors i continuant el mateix camí per les generacions futures», segons expliquen. Tota aquesta filosofia acaba transformant-se en vins de la DO Empordà i oli d’oliva extra verge de la DOP Oli de l’Empordà. La seva història va començar a Vilajuïga quan es va fundar la cooperativa, més tard el 1961 va néixer la cooperativa de Pau que es va unir amb la de Roses amb l’objectiu de sumar i oferir un producte de qualitat i, finalment, el 2005 es van ajuntar els productors per crear la marca Empordàlia que «és el fruit de l’esforç de molts anys, el treball en equip i la voluntat de seguir aquest camí».

La qualitat de tots els seus productes està clarament influenciada pel clima i la geografia empordanesa. Empordàlia sempre actua amb respecte estricte pel medi ambient i garanteix la sostenibilitat.

El garnatxa i la carinyena són la base dels seus vins mentre que l’oli de Pau, d’oliva verge extra, s’obté exclusivament d’olives de l’Empordà on «les oliveres centenàries són la base de la producció». Empordàlia treballa amb els productes de proximitat que es poden trobar a les seves botigues de Pau i Vilajuïga i també en línia.