Les renovables ja són el present de la producció d’energia

Les energies verdes són cada cop més barates i arriben a ser més competitives i tot que les elèctriques tradicionals

Panells de plaques solars fotovoltaiques per a produir electricitat.

Panells de plaques solars fotovoltaiques per a produir electricitat. / DdG

A.S.M/DdG

L’energia verda cada vegada és més present a llars, empreses i a la indústria pels seus avantatges mediambientals. I a més, cada vegada és més barata i accessible.

Segons un informe de l’Agència Internacional d’Energies Renovables (IRENA), més de la meitat de la capacitat renovable afegida l’any 2019 va aconseguir uns costos d’energia més baixos que les noves plantes de carbó més barates. L’informe destaca que la nova energia solar fotovoltaica (FV) i l’energia eòlica terrestre costen menys de mitjana que mantenir en funcionament moltes de les plantes de carbó existents, i els resultats de les subhastes deixen palès que aquesta tendència cada vegada és més habitual.

Els costos de l’electricitat renovable s’han reduït dràsticament en l’última dècada, gràcies als avenços en tecnologia, en economies d’escala, cadenes de subministrament més competitives i per la creixent experiència de desenvolupadors.

Segons IRENA, l’energia solar fotovoltaica a escala de servei públic ha registrat el descens més gran de costos des del 2010, amb un 82%, seguida de l’energia solar de concentració (ESC) amb un 47%, l’eòlica terrestre amb un 39% i l’eòlica marina amb un 29%.

A més, els costos de les tecnologies d’energia solar i eòlica també han seguit baixant cada any.

Rècord de capacitat energètica

De fet, l’últim informe anual d’IRENA «Estadístiques de capacitat renovable 2021» recull que la quota d’energies renovables de nova capacitat de generació ha augmentat considerablement per segon any consecutiu. En aquest sentit, més del 80% de la nova capacitat elèctrica agregada durant l’any passat va ser renovable, i d’aquesta, el 90% va ser d’energia solar i eòlica.

Tot i l’entrebanc que ha suposat la pandèmia dela Covid-19 en tots els sectors, la capacitat energètica renovable mundial van augmentar l’any 2020 i van batre un nou rècord mundial superior al 50%. Això indica que hi ha un gran interès a generar energies verdes que permet mirar el futur d’aquestes energies amb optimisme. L’objectiu de reduir gradualment l’ús dels combustibles fòssils i substituir-los per energies netes i sense emissions de CO2 cada vegada és més a prop.

I és que l’objectiu de dur a terme la transició energètica no és ja només una qüestió mediambiental, sinó que també té arguments de pes econòmics que fan inviable l’opció de seguir mantenint els combustibles contaminants.

Segons les últimes dades d’enguany publicades pel portal d’estadística Statista, el consum d’energies renovables a Espanya se situa en 16 milions de tonelades equivalents al petroli, fet que correspon aproximadament a un 17,5% del consum brut final d’energia.