El segell gastronòmic Girona Excel·lent incorpora el sector dels gelats i recupera la galeta seca

La 5a edició dels reconeixements tindrà 14 categories

El president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, i el diputat Jordi Camps en la presentació de la 5a edició de Girona Excel·lent

El president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, i el diputat Jordi Camps en la presentació de la 5a edició de Girona Excel·lent / Miquel Millan (Diputació de Girona)

ACN

El segell gastronòmic Girona Excel·lent incorpora el sector dels gelats en la 5a edició dels reconeixements i també recupera el de la galeta seca. Es tracta d'un segell impulsat per la Diputació de Girona que té dos anys de durada i serveix per garantir la qualitat de determinats productes de la demarcació. A partir del mes de març les empreses podran presentar les seves sol·licituds per aconseguir aquest segell i entre tots els seleccionats es farà un tast a cegues per decidir si els productors reben o no el segell. Hi ha catorze categories diferents com ara aigües minerals, begudes locals, cafès, embotits, fruits secs o olis d'oliva. L'únic requisit per participar-hi és que les empreses elaborin els productes al 100% a la demarcació.

La Diputació de Girona ha convocat la 5a edició del segell gastronòmic Girona Excel·lent. A partir del mes de març les empreses gironines podran presentar els seus productes per aconseguir aquest distintiu que garanteix la qualitat del producte durant dos anys. Una vegada s'hagi tancat el procés de propostes, un jurat professional format per cinc persones s'encarregarà de fer un tast a cegues dels productes.

Es tracta de persones expertes en cada categoria de productes que provenen de diferents sectors, com ara l'hostaleria, el periodisme gastronòmic o tècnics especialistes en el món culinari. Els productes arriben als tastadors sense cap element gràfic o visual que pugui influir en la decisió final.

Una vegada tenen el producte comença el tast, que es divideix en tres fases: la visual, l'olfactiva i la gustativa. Aquesta última també consta de diferents valoracions com ara l'entrada en boca, l'evolució i la sortida. Quan finalitzen aquests tastos, el jurat debat i fa comentaris sobre els productes i finalment es decideix si s'atorga o no el segell.

Més enllà de demostrar la qualitat dels productes, el segell Girona Excel·lent també és una plataforma de difusió per a les empreses durant dos anys. Els productes seleccionats "s'incorporen en un pla de promoció adaptat a les necessitats" de cada empresa, tal com ha explicat el diputat de la Diputació de Girona, Jordi Camps, en la presentació de la 5a edició.

Aquest any el segell incorpora la categoria de gelats dins dels productes amb el reconeixement. A més, també es recupera la de la galeta seca, que amplia els tipus de productes que s'hi poden incloure. A més, també s'ha remodelat les categories d'herbes remeieres, cervesa, embotits, làctics i conserves i semiconserves. Aquestes modificacions busquen adaptar-se a les tendències i normatives de cada àmbit.