La Guia Michelin reconeix Josep Roca i la cap de cuina de Les Cols, Martina Puigvert

El restaurant Disfrutar, de l'últim equip de caps de cuina d'El Bulli, obté la tercera estrella

La Cuina de Can Simón de Tossa de Mar perd el reconeixement que tenia des del 2001

Laura Teixidor

Laura Teixidor

La Gala Michelin 2024 ha entregat avui a la nit quatre premis individuals, dos dels quals han recaigut en referents de la gastronomia gironina: Josep Pitu Roca (El Celler de Can Roca), ha sigut reconegut com a millor sommelier -guardó que s’entregava per primera vegada- i Martina Puigvert (Les Cols), guardonada amb el premi a la millor xef jove.

Roca ha posat en valor «els cambrers de vins» i ha dit que és una oportunitat de reconèixer «tanta gent vinculada al món de la sala». També ha dedicat el premi, visiblement emocionat, a Daniel Redondo, el cap de cuina de Can Roca que va morir divendres passat.

Per altra banda, Martina Puigvert, filla de la propietària Fina Puigdevall, ha dedicat el guardó als seus pares per «haver-li mostrat un amor tan pur per a aquesta professió» i per la «llibertat» que sempre li donen en el restaurant. També s'ha compromès a seguir protegint la professió i tots els que hi treballen.

Els altres premis individuals s'han donat a Joan Carles Ibáñez (Lasarte) com a millor cap de sala i el basc Juan Mari Arzak, com a millor xef mentor per la seva llarga trajectòria.

Pel que fa als restaurants gironins, tots conserven les mateixes estrelles excepte la Cuina de Can Simón de Tossa de Mar, que l'ha perdudai es queda sense. La conservava des del 2021, quan la va rebre per primera vegada.

Per tant, durant el 2024 les comarques gironines continuaran tenint un sol restaurant amb tres estrelles Michelin, El Celler de Can Roca. Seguidament, Les Cols d’Olot, amb Fina Puigdevall al capdavant, el Miramar de Paco Pérez a Llançà i el Bo.TiC d’Albert Sastregener a Corçà mantenen les dues estrelles que ja tenien. El Bo.TiC és l’últim restaurant gironí que va passar d’una a dues estrelles.

Gala Michelin en directe

Respecte als restaurants amb una estrella, la continuaran gaudint l’Aliança 1919 d’Anglès, el Castell Peralada, Ca l’Enric de la Vall de Bianya, l’Empòrium de Castelló d’Empúries; el Massana de Girona; la Fonda Xesc de Gombrèn, els Tinars a Llagostera i les Magnòlies, a Arbúcies. Precisament, el xef de Les Magnòlies, Víctor Torres, va obtenir la primera estrella per al nou restaurant de Barcelona, Quirat. En total, a Girona hi haurà un restaurant amb tres estrelles; tres, amb dues i vuit, amb una.

D’altra banda, l’Empòrium ha guanyat una «estrella verda» per la seva aposta per la gastronomia sostenible. Es tracta d’un guardó que identifica aquells restaurants que tenen una sensibilitat especial per la sostenibilitat. Cal destacar que l’establiment treballa només amb productes del seu municipi o de l’Empordà, a més d’altres iniciatives com ara la utilització de vaixella feta amb cristall reciclat. Aquest guardó també el tenen El Celler de Can Roca i Les Cols.

Finalment, com a novetats pel que fa a comarques gironines, el restaurant Can Xapes de Cornellà del Terri ha obtingut la distinció Bib Gourmand. En línies generals, els establiments amb aquesta distinció treballen tots els tipus de cuina i destaquen per la seva bona relació qualitat/preu, oferint un menú complet –per dinar o sopar– assequible a totes les butxaques. D’establiments amb aquesta distinció n’hi ha hagut 23 de nous, que sumen un total de 229 arreu d’Espanya.

Tres estrelles per al Disfrutar

Per altra banda, el restaurant Disfrutar de Barcelona ha aconseguit la tercera estrella Michelin, només cinc mesos després que l’establiment fos erigit com el segon millor restaurant del món pel rànquing The World’s 50 best restaurants.

Al capdavant hi ha el rosinc Mateu Casañas, Oriol Castro i Eduard Xatruch, que van formar l’últim equip de caps de cuina del millor restaurant del món, El Bulli, fins que Ferran Adrià va decidir tancar-lo.

Un altre dels grans triomfadors de la nit ha sigut el cordovès Paco Morales, del restaurant Noor, que s’ha convertit, després d’Aponiente i Dani García, en el tercer restaurant andalús que aconsegueix les tres estrelles Michelin.

Els xefs del restaurant Disfrutar, després de rebre la tercera estrella.

Els xefs del restaurant Disfrutar, després de rebre la tercera estrella. / EFE

Els altres dos grans protagonistes de la nit han sigut els germans Carlos i Ignacio Echapresto, de Venta Moncalvillo de La Rioja, l’únic restaurant que ha passat d’una a dues estrelles Michelin aquest any.

En aquesta edició, la guia ha incorporat 31 nous restaurants amb una estrella, dos dels quals són a Catalunya, i concretament a Barcelona: el Quirat i el Suto.

La gala s'ha celebrat Barcelona i va ser la primera edició en la qual no s'ha inclòs Portugal. De fet, els restaurants guanyadors d’aquest país es faran públics el primer trimestre de 2024. L’objectiu ha sigut donar visibilitat a la capital catalana com a «font de talent gastronòmic i nucli de la tradició i la riquesa gastronomia catalana, que durant la seva història ha rebut contribucions culinàries de totes les civilitzacions del Mediterrani».

A banda de la cerimònia, s'han utilitzat altres espais barcelonins per acollir esdeveniments previs a la presentació. És el cas del debat o la presentació dels xefs que han cuinat el sopar de gala. Els coordinadors han sigut Jordi Cruz, Javier i Sergio Torres i Paolo Casagrande.

[object Object]

Les comarques gironines tenen actualment 12 restaurants amb estrella, destacant les 3 d'El Celler de Can Roca.

Aquests són els restaurants gironins amb Estrella:

[object Object]

  • El Celler de Can Roca (Girona)
[object Object]
  • Les Cols (Olot)
  • Miramar (Llançà)
  • Bo.TiC (Corçà)
[object Object]
  • Ca l'Enric (La Vall de Bianya)
  • Massana (Girona)
  • Les Magnòlies (Arbúcies)
  • Empòrium (Castelló d'Empúries)
  • Fonda Xesc (Gombrèn)
  • Els Tinars (Llagostera)
  • Castell Peralada (Peralada)
  • L'Aliança 1919 (Anglès)

ii