El 80% dels personatges femenins en sèries infantils son estereotipats

La diversitat racial també és escassa en aquestes produccions, només un 13% dels personatges son d’origen no caucàsic i un 0,42% és LGTBIQ+

La sèrie infantil «Peppa Pig». | DDG

La sèrie infantil «Peppa Pig». | DDG / alba giraldo. girona

alba giraldo. girona

Les sèries infantils promouen els estereotips de gènere i tenen una sobrerepresentació masculina en tots els seus sectors. Així ho ha confirmat un estudi de l’Associació de dones cineastes i de mitjans audiovisuals (CIM) que investiga els continguts per a nens que es mostren cada dia en pantalla. La mostra sorgeix de l’anàlisi de 40 sèries i un total de 707 episodis -150 hores- de ficcions emeses per a la infància, entre els 0 i els 12 anys. S’han estudiat les sèries amb millor puntuació en la plataforma IMDB de canals com a Clan TV, Boing, Disney Chanel, Disney Júnior, Nickelodeon, Nickelodeon JR, Atresplayer, Netflix i Movistar.

L’anàlisi de les dades revela que els homes ocupen els llocs de direcció en el 96,7% dels casos analitzats, enfront de les dones que només dirigeixen el 3,3% de les sèries estudiades. El mateix passa amb els guionistes, amb un 96,2% d’homes, un 1,8% de dones i un 2% restant a càrrec de tots dos sexes.

Els personatges masculins apareixen majoritàriament en totes les categories: protagonista, coprotagonista, secundari i menor. Els femenins només ostenten el protagonisme com a personatge principal en un 33,7% de la mostra, i com a coprotagonista en el 31,4%. Com per exemple, Anfibilandia, Pucca, Victorious, Paprika, Vampirina, Heidi o Peppa Pig, que són sèries protagonitzades per dones. No obstant això, en la gran majoria d’aquestes, les temàtiques tractades segueixen els estereotips femenins i es vinculen directament amb l’entorn familiar i de cures.

Els rols de gènere típics de les dones en personatges femenins es reprodueixen en el 77% dels episodis estudiats. Una xifra que puja fins al 91% quan es parla de la representació estereotipada dels personatges masculins.

Per altra banda, la diversitat racial també és escassa en les produccions infantils. Solament un 13% dels personatges representats és d’origen no caucàsic. Una xifra més desorbitada si es parla de la mostra del col·lectiu LGTBIQ+, que solament tenen una representació del 0,42% en el conjunt de la mostra.