Què hauria passat?

«PEQUEÑAS CASUALIDADES» 3Una dona imagina quines vides podria haver tingut en aquesta notable faula sentimental

Què hauria passat?

Què hauria passat? / pep prieto

Pep Prieto

Pep Prieto

Ja fa 25 anys que Gwyneth Paltrow ens va convidar a pensar com seria la nostra vida si en un moment concret haguéssim pres una decisió diferent, o bé haguéssim seguit un altre camí. La pel·lícula es deia Dos vidas en un instante i si bé no explicava res que no s’hagués imaginat abans (i segurament millor) en obres prèvies, va quedar com la comèdia romàntica que més va treure profit del clàssic what if...? per a tota una generació. La producció francesa Pequeñas casualidades parteix d’una premissa similar, però va encara més enllà gràcies a una narrativa molt ambiciosa i una història que treu molt profit de l’emoció que destil·la. Aquí la protagonista es diu Julia i, al París del 2052, es reuneix amb els seus familiars i amics per celebrar el seu 80è aniversari. No és una efemèride més, perquè està en plena introspecció davant la consciència que ja no li queda tant temps per estar en aquest món. La protagonista fa un exercici: mirar enrere i pensar quines vides hauria tingut si, en determinats moments, les casualitat no l’haguessin empès a prendre determinades decisions. A partir d’aquí, veiem la Julia vivint diferents vides, algunes d’elles resultants d’haver seguit altres camins professionals, d’altres perquè va pensar més amb el cap que amb el cor, o també escenaris que es van crear després de fer cas a persones que en el seu dia no va voler escoltar. Sigui com sigui, els miralls passats de Julia ens acaben donant un poliedre en el que algunes situacions ressonen entre elles i tenen el denominador comú de la recerca d’una incerta felicitat.

El director Olivier Treiner sap jugar molt bé amb l’estructura de la pel·lícula, que mai acaba de perdre cohesió malgrat jugar amb perspectives diferents. A més, resulta atrevida amb algunes decisions argumentals (és una narració que no es fa mai previsible, i això que alguns camins que segueix la protagonista semblen convencionals) i aconsegueix que en tot moment et posis en el lloc de la protagonista.

Al costat de la seva narrativa, que fa que les seves dues hores passin com un sospir, Pequeñas casualidades té un altre dels seus repartiment en un esplèndid planter d’actrius i actors encapçalat per Lou de Laâge, Raphaël Personnaz, Grégory Gadebois, Esther Garrel, Denis Podalydès, Dylan Raffin, Aliocha Schneider, Marc de Panda, Markus Gläser i Isabelle Carré.