Camins de ronda: en cerca de cales secretes a la Costa Brava

Els camins de ronda que voregen el mar i permeten passejar fins als racons més amagats van ser en el seu temps refugi de contrabandistes

Deu platges de la Costa Brava de visita obligada

Un camino de ronda de la Costa Brava.

Un camino de ronda de la Costa Brava. / DANNY CAMINAL

David Céspedes

David Céspedes

Els coneixem com a camins de ronda i ens permeten recórrer el litoral de la Costa Brava i descobrir les cales més secretes i recòndites. En el seu temps van ser els camins que servien de refugi dels contrabandistes per poder passar desapercebuts. Els camins de ronda són actualment una magnífica proposta per dur a terme petites rutes i itineraris a peu, contemplar el mar des de terra i disfrutar de bonics capvespres sobre el Mediterrani.

El Patronat Costa Brava-Pirineu recull amb detall a la seva web totes les propostes i camins de ronda. Com diu la cèlebre cançó de Sopa de Cabra i adaptant-la en aquest cas a l’extensió geogràfica que avui ens ocupa: "Entre Blanes i Cadaqués" s’estén tot un itinerari de camins de ronda que s’adapten a totes les condicions físiques. S’hi pot fer des d’un simple passeig fins a recórrer una ruta de diversos dies per etapes. Els trams dels camins es troben, a excepció d’alguns punts, en molt bon estat. A més, estan protegits a les zones on els penya-segats típics de la Costa Brava són més accentuats. No obstant, sempre fa falta extremar la precaució i no sortir de les zones perfectament senyalitzades.

La cala Estreta, a Palamos, és un dels màxims exponents de la Costa Brava.

La cala Estreta, a Palamos, és un dels màxims exponents de la Costa Brava. / Daniel Punsatí - PTCBG

A la web del Patronat Costa Brava-Pirineu s’explica per on passen els camins i es detalla textualment que aquestes rutes es poden descobrir "precisament posant-se a la pell dels autèntics contrabandistes, que al segle passat es coneixien tots els racons d’aquest itinerari i que tenien amagatalls en llocs emblemàtics de la Costa Brava per fer el seu particular intercanvi de mercaderies". A més, la web hi afegeix curiositats com que entre Begur i Palamós, per exemple, es pot veure "la cala del Port d’Esclanyà, el xalet de Sa Perica a Tamariu, la cova del Tabac, la cala del Cau, la cala dels Frares, situada als peus del penya-segat del cap de Sant Sebastià i la platja del Golfet", entre molts altres atractius. Per l’Alt Empordà s’estén també una ruta de camins i a la comarca de la Selva, a la part de la costa, es poden seguir bons itineraris per Tossa de Mar, Lloret de Mar i Blanes, per posar-ne alguns exemples.

Les rutes es poden completar en qualsevol època de l’any. I com recomanem sempre, hem d’escollir la ruta o itinerari del camí que més s’adapti a les nostres condicions físiques, portar aigua i menjar –si el trajecte és llarg o per etapes– i seguir les indicacions dels camins.