Catalunya no pot deixar escapar l'oportunitat de bastir un gran sector "biotec" referent al sud d'Europa". Ho va dir la Montserrat Vendrell, directora general de Biocat, l'organisme que impulsa la BioRegió de Catalunya. Ho deia, avui fa exactament 8 dies, asseguda al costat del conseller Mas-Colell en la presentació de l'Informe Biocat 2011: Retrat d'un sector en moviment. I és que, segons l'informe, el sector l'integren més de 480 empreses -biotecnològiques, farmacèutiques, de tecnologies mèdiques i de serveis-, 435 grups de recerca, uns 80 centres de recerca, 57 infraestructures tecnològiques i serveis científics, 28 entitats de suport, 19 parcs científics, 15 hospitals, 9 grans infraestructures i 6 centres tecnològics. En conjunt, el sector ocupa unes 30.000 persones, de les quals 18.000 (investigadors i personal tècnic) es dediquen a tasques de R+D i, en els darrers deuanys s'han generat 19.531 patents. D'altra banda, el conjunt d'empreses té una facturació estimada en 15.600 milions d'euros a l'any, que suposen un 29,4% del volum econòmic estatal del sector.

En aquesta segona edició l'Informe Biocat (el primer va ser el 2009), amb, per cert, una suggerent aportació de Pere Condom, director del Parc Científic de la UdG, va ser presentat de manera clara i concisa per Marta Príncep, directora d'innovació, davant d'un auditori amb 150 persones del món de la recerca, privada o pública, de l'empresa i de les institucions; la majoria "decision-makers" dels àmbits respectius.

Reptes molts i els més significatius exposats allà mateix per Vendrell (consultables al web de biocat), però ara deixeu-me gaudir encara de la ressaca de tants números estimuladorament en moviment.