El tren, el manteniment i el càncer en majúscules

Josep M. Loste Romero PORTBOU

Després de la desgràcia de la tempesta Gloria, i a causa de la manca històrica de manteniment del tren convencional, així com de la preponderància i imposició del cotxe privat per part del «clan» negacionista del canvi climàtic, a les comarques gironines ens trobem amb una situació molt greu de la mobilitat sostenible que representa un veritable càncer en majúscules.

S'han suprimit quatre trens de l'RG1 de Portbou a Barcelona i, a més, dos trens MD de l'R-11. Jo crec que, provisionalment, s'haurien d'haver activat dos trens diaris llançadora de Portbou a Girona (anar i tornar) i fer arribar dos MD fins a Portbou, dels trens que «moren» a Figueres. I, a més, restaurar el tren de dilluns a divendres, que surt de Figueres a les 6.57 h del matí fins a Portbou. Crec que els ajuntaments, els consells comarcals, la Diputació de Girona i la Generalitat haurien d'impulsar aquesta proposta totalment realista i social.

Felicitats al doctor Ferran González Huix, felicitats al món hospitalari

M. CARME RIBAS I MORA filla dels fundadors de la desapareguda Granja Mora

Penso que donat com de trasbalsades són les notícies que els diaris ens ofereixen, les que són capaces d'extreure'ns un somriure en moments tan convulsos val la pena esmentar-les.

Aquesta setmana ens assabentàvem de l'operació duta a terme a la Clínica Girona, feta per primer cop a la nostra ciutat pel digestòleg Dr. Ferran González Huix i el seu equip, una operació que pot substituir l'a­nestèsia general, l'ingrés hospitalari i la possible estada postoperatòria a l'UCI, una tècnica endoscòpica innovadora. Des de fa més o menys un any s'està fent a tot el món però és la primera vegada que s'ha fet a Girona i una de les primeres que es fa a Catalunya.

Jo he volgut felicitar aquest gran digestòleg i gran persona, el Dr. Ferran González Huix, i tot el seu equip de la Clínica Girona per aquest fet. I agrair-li que fa molts anys a l'hospital Dr. Josep Trueta va diagnosticar i tractar una colitis ulcerosa al Raimon, per la qual cosa sempre hem agraït la seva gran professionalitat. Felicitats.

Vull felicitar també la iniciativa que porta a terme el Garatge Plana casa Mercedes de Fornells. He llegit que nens de l'hospital de Palamós, l'hospital Josep Trueta de Girona, l'hospital de Figueres, i no sé si Clínica Girona, disposen gràcies a aquesta iniciativa d'un petit vehicle elèctric perquè als infants no els sigui tan traumàtica la seva entrada al quiròfan. Penso tots els hospitals on hi hagi pediatria infantil haurien de disposar d'aquest vehicle. Felicitats al Garatge Plana per pensar en el món dels infants, un món tan sacsejat per la violència. Si ara hem de pensar en ells més que mai, fem que la seva entrada a quiròfan sigui el menys traumàtica possible, tant si és per malaltia com per cirurgia general. Felicitats.

Judici medieval

Josep Baella Isanta Girona

Podríem dir: judici de l'odi, judici de la vergonya, etc., però judici medieval, per què? Doncs, perquè, encara que sense creu i espasa, sembla que la foscor del passat es resisteix a anar-se'n.

Quan es va tancar el Diplocat per l'aplicació de l'article 155, Soraya Sáenz de Santamaría en va fer escarni en declarar que a partir d'aquell moment es diria «Diplocat en liquidació». Al mateix temps es vanagloriava d'haver «escapçat» els líders independentistes.

El president de la Conferència Episcopal Espanyola (CEE), Ricardo Blázquez, confia que la «temptació del caos» no prevalgui sobre la unitat assegurada per la Constitució. I el portaveu de la CEE, Luis Argüello, s'oposa al «dret a decidir» de Catalunya perquè «no és moralment legítim».

Francesc-Marc Álvaro, en un article intitulat «L'heroi que no encaixa» sobre Josep Lluís Trapero, davant de l'Audiència Nacional, diu: «No perdonen a Trapero que demostrés que es podia gestionar el conflicte sense cops de porra als votants».

L'enveja i l'odi caïnita traspua quan Isabel Díaz Ayuso, presidenta de la Comunitat de Madrid, sobre el MWC, declara: «Farem tot el que estigui al nostre abast perquè el Mobile també vingui a Madrid». Joan Canadell, president de la Cambra de Barcelona, li ha recordat l'imperialisme castellà reblant: «El poder a Castella l'han assolit conquerint, ocupant i fent-se seu allò que altres creen».

L'ofensiva espanyola serà cada vegada més sagnant, perquè Catalunya els recorda el seu passat històric i el Vaticà seguirà protegint i vetllant la seua obra més preuada, la nació espanyola, ergo, castellana. Per saecula saeculorum.