Opinió

La Puntual d’en Joan Pujades

La setmana passada vaig aparcar al carrer Ramon Turró de Girona, i davant La Puntual hi havia una cua d’una desena de persones que esperava el seu torn per comprar el pa. No era un diumenge a les 12 del migdia, sinó un divendres a 2/4 de 10 del matí. I a més, el local no està ubicat al mig de la zona comercial de la ciutat sinó en un lloc on s’hi ha d’anar expressament.

Això em va sorprendre en uns temps on es ven pa a tothora i a qualsevol lloc, i no vaig poder evitar felicitar a en Joan Pujades, l’ànima de La Puntual.

Vaig conèixer en Joan l’any 2006, quan dos dels nostres fills van coincidir a l’escola i durant tota l’etapa de primària es va forjar entre nosaltres una gran amistat. En aquells primers anys dels 2000, en Joan portava una botiga familiar a Figueres i això feia que coincidíssim molt més enllà de l’escola. Durant uns anys, esmorzàvem gairebé cada dia.

Explico tot això perquè durant aquells anys vaig veure i compartir tot el procés que va viure en Joan per acabar amb l’èxit de La Puntual. La seva formació a l’Escola d’Hostaleria de Girona, els seus primers projectes compartits a l’entorn de la pastisseria i la passió i la dedicació pel món de la brioixeria, el pa i la pastisseria. Només us diré que va ser ell qui va fer les postres del meu casament al 2014.

Però, per què escric sobre La Puntual i en Joan? Doncs perquè poques coses són més justes que l’èxit que està tenint La Puntual, que l’ha convertit en un referent a la ciutat de Girona. La Puntual ha estat capaç de fer-se un lloc en un món tan competitiu com el de les fleques i les pastisseries, un sector amb molta tradició a Girona, i amb bons exemples com Bellsolà o Casa Moner. Només cal veure els comentaris a les xarxes o els de boca a orella per comprovar l’èxit de La Puntual i com ha sabut fidelitzar a una clientela plenament satisfeta.

I és que la història de La Puntual i en Joan ens dona molta llum a tot allò que en diem emprenedoria. I ho fa d’una manera inconscient, natural, però molt racional i autèntica.

En primer lloc, La Puntual és sinònim d’autenticitat i artesania. I això no és poc. Des del principi en Joan tenia clar què volia i ho deixa clar en els principis de La Puntual que es poden trobar a la seva web: totes les farines que s’utilitzen són ecològiques i de qualitat, es fan llargues fermentacions d’entre 18 i 20 hores i només s’utilitzen ingredients naturals. És una declaració de principis que deixa clar que es vol fer pa i brioixeria com s’ha de fer, com no s’hauria d’haver deixat de fer mai.

En segon lloc, és un projecte que té molt en compte la sostenibilitat. Quan molt poca gent repartia en bicicleta, abans de l’arribada dels Glovo, ja hi havia en Joan amb la seva bici-furgoneta repartint els seus productes per Girona. Qui no se l’ha trobat alguna vegada i li ha volgut passar al davant? Encara avui, quan ja hi ha tot un equip darrera de l’empresa, encara és ell qui pedaleja per la ciutat repartint «genero».

En tercer lloc, La Puntual és un exemple de reinvenció personal. És un projecte d’una persona que passada la quarantena decideix fer un gir professional a la seva vida i dedicar-se a allò que l’apassiona. I aquesta passió i la dedicació converteix el seu en un projecte d’èxit. Aquí el paper de la Laura ha estat molt important. El suport de la parella és molt important quan vols fer un gir professional que sí o sí exigeix molta més dedicació.

En Joan també és un exemple de la importància de la formació al llarg de la vida. Ell tenia molt clar que si volia que el projecte funcionés s’havia de formar més i d’aquí el seu pas per l’Escola d’Hostaleria. No contemplava tirar endavant el projecte sense una bona formació al darrere. Recordo molt aquells anys on comentava les noves tècniques que havia après i que segurament són avui part important de La Puntual.

I finalment, en Joan és una demostració de que es pot tenir èxit emprenent essent molt bona persona. Ja sabíem que essent bona persona es pot excel·lir en els projectes empresarials i que no cal trepitjar a la gent perquè les coses funcionin. De fet, molts volen trepitjar a la gent independentment de si un projecte acaba funcionant o no, però això és una altra cosa. En Joan és de les millors persones que conec i que a persones així els vagin molt bé els projectes és un exemple per a tothom que vulgui emprendre.

Així que llarga vida a La Puntual i que per molts anys segueixi endolcint als gironins.

Subscriu-te per seguir llegint