Opinió

Gats, de l’adoració a l’extermini

Dues pantalles obertes alhora. En una s’hi pot veure el National Geographic Channel, en l’altra un article del New York Times. Tenen un subjecte en comú: els gats, aquests divertits protagonistes de vídeos ximples.

Quan tenia deu anys, amb una veïna i un veí vam fer «una revista». Cadascú va escriure un article. No recordo el meu tema, però el company va aportar uns quants acudits, mentre que la companya va fer una descripció exhaustiva dels seus gats: noms, edats, color, temperament... Els gats emocionen les ànimes sensibles amb el misteri dels pensaments insondables. En aquesta relació, els domesticats som els humans. Els donem amor, però la seva fidelitat és de pagament.

El programa televisiu va d’una clínica veterinària on els gats són pacients habituals. Els atabalats clients –sobretot clientes– els fan visitar a la menor sospita que alguna cosa no rutlla prou bé. Facultatius i auxiliars perden l’oremus amb ells, fins i tot quan els han de ficar el dit a l’anus per extreure grans taps de merda seca barrejada amb manyocs de pèls. Gatets adorables acabats de néixer passen per l’adreçador de les vacunes i les pastilles contra els paràsits mentre a tothom li cau la bava. Una societat que estima els gats no pot ser perversa, oi? Jo no me’n refiaria. Hi ha grans dolents de pel·lícula que acaronen un gat a la falda.

Què deuen haver pensat els veterinaris, auxiliars, clients de la clínica i seguidors del programa si han llegit l’article del Times que es titula «Sacrificis, tocs de queda i restriccions: Austràlia ‘declara la guerra’ al seu problema amb els gats»? Es veu que l’excepcional biodiversitat del continent està en perill per les espècies invasores que van arribar amb els primers europeus, i una de les que fa més estralls és el petit felí dels nostres amors. De manera que estudien un programa de reducció dràstica que inclou mesures d’extermini.

La clienta del veterinari que amanyaga la mascota sobrealimentada tindrà un cobriment si li ho expliquen.

Subscriu-te per seguir llegint