Opinió

Prohibim els mòbils a les llars d'infants

Un grup de joves fent ús dels seus mòbils.

Un grup de joves fent ús dels seus mòbils. / Ferran Nadeu

Deu ser que els alumnes de Primària, que tot just aprenen a multiplicar i a posar els accents allà on toca, es passen les hores de classe fent lliscar els dits sobre la pantalla dels seus telèfons mòbils, ignorant les explicacions de la senyoreta. Perquè si no, el Govern no hauria pres una decisió tan contundent: prohibir l’ús dels mòbils a Primària (també els ha prohibit a Infantil, on sembla ser que els nens catalans aprenen a cordar-se les sabates i a rentar-se les mans amb sabó mentre coreografien cançons a TikTok). Les direccions de les escoles, però, confessen entre bambolines que els nens de 6, 9 o 11 anys encara no tenen telèfon mòbil. Una sentència que posa en evidència que la decisió vol fer més patxoca que fer canviar res. Una restricció estèril i potser massa ridícula que, més que solucionar un problema, n’agreuja un altre: que el Departament d’Educació no progressa adequadament en el coneixement de la realitat a les aules.

En el cas de Secundària, on segurament hi hagi més mòbils que alumnes per metre quadrat, només se’n restringirà l’ús amb finalitats educatives. En concret, especifiquen, per a «usos educatius específics autoritzats». Sobre el paper, s’aguanta. Però a la pràctica fa aigües. I és que si hi ha enquestes que apunten que tenim la mala costum de desbloquejar el mòbil unes 100 vegades al dia (la gran majoria, sense que haguem rebut cap notificació), caldria un policia a cada aula per controlar-ho. Però feta la llei, feta la trampa. I és que el Govern ha establert que els alumnes d’ESO hauran d’apagar els telèfons en entrar al centre i els el retiraran si en fan un ús «indegut». És a dir, a mig matí ja no en quedarà cap. I au, tots els pares a reclamar-los, que «el meu nen no es pot quedar sense mòbil» o que «ja me l’esteu tornant perquè és un iPhone i costa un ull de la cara».

Però hauran d’esperar-se al curs que ve. Perquè no pot ser demà, com quan ens hem de posar o treure la mascareta als centres sanitaris, sinó que la mesura no entrarà en vigor fins el curs vinent, no fos cas que ara fos massa precipitat. Així, a les llars d’infants els podran seguir utilitzant.

Subscriu-te per seguir llegint

TEMES