Opinió

El dinamisme contra Biden

Segons la deriva de les idees a les emocions primàries del Partit Republicà, les característiques del millor president dels Estats Units són: jove, antipàtic, mal intencionat i amb bona memòria. Les va descriure, per antononímia, el fiscal republicà Robert Hur (sense parentiu amb Ben), segons el president demòcrata Joe Biden que és «un ancià simpàtic, ben intencionat i amb mala memòria». No el va poder condemnar per portar a casa secrets d’Estat, però va sentenciar aquesta cadena perpètua per a la seva mentalitat i la mediàtica. Biden, 81 anys, paga així haver fet corregudes per dissimular minves de la seva edat.

Els Estats Units veneren el dinamisme. El seu gran president, Franklin D. Roosevelt, va morir en cadira de rodes als 63 anys, però llavors, els nord-americans de l’automoció adoraven el que rodés i encara no havien desenvolupat la seva patologia dinàmica actual, que des del reaganisme anteposa la velocitat a la justícia, a la moral, a tot, perquè el delicte ha de ser ràpid i les ocasions cal prendre-les al vol. En la seva lentitud, Biden -que va trigar tota una vida a arribar a la Casa Blanca- va per davant del seu partit, que no ha tret un candidat que s’oposi aquest ancià antipàtic i malintencionat amb memòria dolenta per als errors propis i bona per al rancor, que és Donald Trump.

La mala memòria no sempre va unida a l’edat. Als atestats dels anys vuitanta hi havia joves que declaraven a la policia no recordar el seu nom, la seva adreça ni com havien arribat a les seves mans 8 radiocassets robats. Donald Trump, que arrasa, va deixar de ser jove fa força anys i li fallen records d’accions de la mà dreta i del penis. A través del dòlar, els nord-americans confien en Déu, però no tant com el Vaticà, que va tenir sense memòria ni mobilitat Joan Pau II i això que era el vicedéu d’un déu que ja era vell a l’Antic Testament. No estaven tan preocupats com els republicans, els mitjans i molts ciutadans ho estan per Biden, que és gran, està gran i ho sembla.

Subscriu-te per seguir llegint