Després de la Setmana Santa, l'estiu està aquí mateix. Els dies de temperatures baixes i fred estan arribant al seu fi i mica en mica els dies de sol i calor s'aniran imposant. Amb l'arribada del bon temps i les altes temperatures, arribaran també els dies de platja i piscina, i molts i moltes estan començant a pensar ja en la "Operació bikini".

Com a l'inici de cada any, aprimar-se és un dels propòsits recurrents d'aquestes setmanes anteriors a l'arribada de l'estiu. No obstant, a l'hora de posar-nos a dieta cometem molts errors per culpa d'idees preconcebudes i equivocades. Seguim buscant la dieta ideal per perdre pes, tot i que en molts casos aquesta pot perjudicar la nostra salut.

No és estrany, doncs, que el 81% de les persones que fan dieta per intentar perdre pes acaben fracassant, segons un estudi realitzat per la Societat Espanyola per l'Estudi de la Obesitat (SEEDO). El principal motiu d'aquest fracàs, segons el vicepresident de SEEDO, Albert Goday, és que la obesitat és una malaltia crònica que comporta un canvi en els hàbits de vida que s'han de mantenir en el temps, una qüestió difícil perquè quan el pes s'estabilitza després d'una dieta saludable i exercici, la motivació baixa.

En molts casos, l'ansietat per aconseguir el cos desitjat provoca que recorrem a les conegudes dietes miracle, que prometen una ràpida pèrdua de pes sense gairebé esforç o sacrifici. Es tracta, no obstant, d'un greu error. "En dos mesos no es pot aconseguir el que no s'ha fet en tot l'any", diu de forma rotunda Aránzazyu Rosique Tabuenca, llicenciada en Farmàcia i diplomada en Nutrició humana i Dietètica, "quan arriba el bon temps, molts decideixen cuidar-se a base de controlar el menjar i anar al gimnàs, però com que no dóna temps, bastants opten per la dieta miracle sense ser conscients de les seves conseqüències".

"Els experts adverteixen que no hi ha mètodes universals per perdre pes"

Seguir una alimentació adequada i fer exercici físic és fonamental per aconseguir que la nostra dieta tingui èxit. En el nostre dia a dia, són molts els mètodes per aprimar-se que es poden trobar: associats amb una estació de l'any, amb una activitat, amb un aliment concret, amb la restricció de determinats aliments. N'hi ha de tots colors. No obstant, cap funciona si es cau en una sèrie d'errors bàsics:

Saltar-se els àpats: sobretot succeeix amb l'esmorzar, el menjar principal del dia amb el que s'inicia la trepidant activitat diària. Aquest "estalvi" en la ingestió de calories no contribueix a la pèrdua de pes sinó que pot perjudicar la salut i tenir un efecte rebot i promoure l'augment de pes. El millor és repartir petites quantitats de menjar al llarg del dia i regular els nivells de gana per a que el metabolisme realitzi bé la seva feina i cremi més calories.

Menjar amanides i fruita: optar per substituir els primers i segons plats per un plat únic, ja sigui una amanida o una macedònia de fruites, no és una bona idea. Encara que moltes persones recorren a aquesta fórmula per alimentar-se -sobretot al sopar-, l'únic que s'aconsegueix és atipar-se temporalment i tornar a tenir gana al cap de poc temps.

Buscar la "dieta miracle" a Internet: a la xarxa proliferen les informacions sobre dietes miracle que poden ser molt perjudicials per la salut. Existeixen pàgines web d'especialistes on sí es pot trobar informació útil sobre productes o consells generals.

Alimentar-se només amb un tipus d'aliment: Tots hem escoltat parlar de dietes que es basen en només un aliment, tot i que en general s'acompanya amb algun tipus de suplement en forma de càpsules. Acostumen a ser dietes per "desintoxicar" l'organisme però que semblen deixar a un costat els efectes sobre la salut. Una dieta saludable, s'utilitza o no per perdre pes, ha de promoure l'aport nutritiu necessari per l'òptim funcionament del nostre cos a través dels diferents tipus d'aliments.

Excedir-se amb l'exercici: una dieta per aprimar-se no donarà els resultats esperats si no s'acompanya d'un augment en l'activitat física diària. Això pot ser utilitzar la bicicleta per passejar, caminar fins a la feina o tornar a reprendre el gimnàs. Tot això sense forçar a l'organisme i no pretendre realitzar de cop tot l'exercici no realitzat en els últims mesos.

Evitar certs aliments: una dieta saludable ha de ser també diversa. No hem d'eliminar aliments com la pasta o el pa, sinó simplement consumir-los de forma moderada i sense barrejar-los amb altres aliments rics en grasses.

Substituir el sucre per edulcorants: és fonamental consumir sucre de forma molt moderada, però eliminar-lo completament de la dieta és un altre error habitual. En aquest sentit, una cullerada de sucre aporta només unes 10 calories al cafè, molt poc si es té en compte que al dia prenem entre 2.000 i 2.500 calories.

No ser constants: a l'hora de fer dieta, el fonamental és entendre que les dietes que es basen en la promesa d'aprimar-se de forma ràpida i fàcil tenen un denominador comú: l'efecte rebot, o, dit d'una altra manera, l'efecte "yo-yo". És fonamental ser constant amb els hàbits saludables per evitar tornar a recuperar el pes perdut.

Alimentar-se de productes light: tampoc seguir un règim basat en productes light i amb baixes calories és una bona idea. En molts casos, l'únic que aconseguirem serà menjar més quantitat per la falsa creença que al tractar-se de productes light no pujarem de pes. A més, s'ha de tenir en compte que alguns d'aquests aliments contenen gran quantitat de grasses i sucres.

Restringir el consum d'aigua durant els àpats: aquest és un altre mite popular. Beure aigua durant els àpats ens ajudarà no només a millorar la nostra hidratació, sinó que també farà que omplim l'estómac i ens sentim plens.

Pecar d'impacient: un altre dels errors més comuns és pretendre baixar de pes de forma ràpida i en poc temps, una cosa que pot també derrocar l'estat físic. Les dietes que permeten baixar de pes de forma lenta ajuden a més a que sigui més fàcil seguir amb els hàbits d'alimentació saludables després de la pèrdua dels quilos sobrants.