Aquest és el virus mortal que pot provocar una nova pandèmia segons l'OMS

Tot i que la pandèmia del Covid-19 ha acabat oficialment, l'OMS adverteix els països sobre la nova amenaça que podria comprometre la humanitat

Aquest és el virus mortal que pot provocar una nova pandèmia segons l'OMS

Aquest és el virus mortal que pot provocar una nova pandèmia segons l'OMS / arxiu

A principis del mes de maig la humanitat va rebre una bona notícia: encara que el Covid-19 no ha deixat de ser una amenaça per a la salut, l'Organització Mundial de la Salut va donar per acabada la pandèmia. Poc després, el director de la institució, Tedro Adhanom Ghebreyesus, va advertir sobre la imminent amenaça d'una nova crisi sanitària davant l'existència d'"un altre patogen emergent amb un potencial encara més mortal".

L'advertència va acompanyada d'una llista de nou virus mortals, per als quals encara no hi ha vacuna i que podrien desencadenar una nova pandèmia mundial com la que es va viure durant la crisi de la Covid-19.

Aquestes nou infeccions tenen en comú la rapidesa amb què es contagien i l'alta taxa de mortalitat. Igual que amb la Covid-19, la propagació de qualsevol d'elles, amb les possibles mutacions genètiques, donaria lloc a un col·lapse dels serveis sanitaris com el que es va viure fa dos anys si els països no en reforcen la sanitat pública.La majoria d'aquests patògens provenen dels animals, segons ha explicat l'Organització Mundial de la Salut, i encara no tenen ni vacuna per lluitar contra ells.

Entre les malalties catalogades per l'OMS com a potencialment susceptibles de convertir-se en pandèmia hi ha la 'malaltia X': un patogen d'origen desconegut la primera aparició del qual es va produir el 2018 i que serveix per preparar la humanitat davant el desenvolupament d'un virus que comprometria tota la humanitat: "Llavors, el pla R+D busca explícitament permetre la preparació transversal de l'R+D que també és rellevant per a una 'Malaltia X' desconeguda en la mesura del possible".