Una empresa espanyola comercialitzarà un medicament per a tumors cerebrals el 2024

L’estudi clínic en pacients amb glioblastoma, una patologia molt agressiva, es troba en fase de finalització

J.Hernández. Alacant

L‘empresa del Parc Científic de la Universitat d’Alacant (UA) Laminar Pharma està desenvolupant el compost LAM561 per al tractament del glioblastoma, un tumor cerebral molt agressiu, que actualment es troba en fase 3 i que ja ha superat els 75 pacients reclutats per al seu estudi clínic. Això suposa més del 50% del total necessari per a l’anàlisi final, situat en 140.

Les xifres de la taxa de reclutament que està registrant Laminar Pharma s’han quadruplicat en comparació dels anys anteriors postpandèmia. És una empresa biotecnològica en fase clínica centrada en el desenvolupament de noves teràpies per tractar diverses patologies amb altes necessitats mèdiques.

L’estudi clínic del LAM561 per al tractament del glioblastoma s’està duent a terme a 18 centres hospitalaris distribuïts per Espanya, Itàlia, el Regne Unit i França. Concretament a Espanya, les comunitats autònomes que tenen hospitals que estan desenvolupant l’estudi clínic són Madrid, Catalunya, el País Valencià i Andalusia, que sumen un total de 9 centres. Per accelerar l’assaig clínic i permetre la participació de més pacients, Laminar té previst obrir l’assaig a hospitals nous dels països participants, afegint fins a 5 centres a Alemanya.

Si tot continua segons allò previst, la companyi,a nascuda al Parc Científic de les Illes Balears i també amb seu al Parc Científic d’Alacant, sol·licitarà l’autorització condicional de comercialització a Europa el 2024.

Serà a finals del proper any quan estigui en funcionament la planta de producció del principi actiu del LAM561 al Parc Científic de la UA, tal com va assenyalar el director financer de l’empresa, David Roberto, i ho farà sota el paraigua d’una altra empresa del parc, Medalchemy, on en aquests moments s’està produint aquest principi.

El LAM561 s’ingereix per via oral i, encara que inicialment s’adreça al tractament del glioblastoma, ha mostrat en resultats preliminars positius que té potencial per expandir el seu ús a altres indicacions oncològiques en el futur. Pel que fa a la composició, és un derivat sintètic de l’àcid oleic que, entre altres coses, pretén pal·liar els efectes secundaris tan severs de la quimioteràpia i que és capaç d’arribar a les cèl·lules del cervell creuant la barrera hematoencefàlica.

En l’aspecte financer, Laminar Pharma es troba en aquests moments amb una ronda de finançament obert en què ja s’han superat els 6 milions d’euros.