Varius: com es detecten, com es prevenen i com podem reduir el dolor

Si no es tracten, les varius poden produir complicacions. Per això cal evitar el sedentarisme, que és clau per prevenir-les

La cama d'una dona amb varius.

La cama d'una dona amb varius.

Rebeca Gil

Les varius a les cames sovint són considerades un problema estètic, no obstant això, darrere d'ella hi pot haver un problema de salut.

La insuficiència venosa crònica, nom clínic de les varius, és una malaltia freqüent a la població general, i encara que és més comú en dones, els homes no estan exempts de presentar aquesta patologia.

Així doncs, la presència de varius lluny de ser una preocupació merament estètica pot arribar a afectar considerablement la qualitat de vida.

Com explica el cap de la Unitat d'Angiologia i Cirurgia Vascular de l'Hospital Ruber Internacional de Madrid, doctor Pablo Gallo, amb el temps poden provocar molèsties a les cames:

  • Pesadesa 
  • Dolor
  • Sensació de rampes i formigueig.
  • Inflor (edema) de les cames. 
  • Canvis de coloració de la pell.

LES VARIUS, MÉS INTENSES A L'ESTIU

"Aquestes molèsties solen ser més intenses si passem períodes prolongats drets i durant els mesos de més calor", afirma el doctor.

Segons l'expert de l'Hospital Ruber Internacional, si la insuficiència venosa crònica no es diagnostica ni es tracta de manera oportuna, aquesta pot arribar a produir complicacions com són les úlceres venoses i la varicorràgia, que és el sagnat d'una vena varicosa. La raó és que es tracta de venes fràgils i susceptibles al trencament.

"També es poden presentar tromboflebitis que és una inflamació de la variu manifestant-se com un cordó molt dolorós", explica l'especialista. 

Aquesta patologia ha de ser valorada per un especialista en angiologia i cirurgia vascular

Aquesta patologia ha de ser valorada per un especialista en angiologia i cirurgia vascular / YEKO PHOTO STUDIO

Afegeix, a més que no cal oblidar que "en alguns casos la causa de les varius a les cames pot ser deguda a varius a la pelvis (síndrome de congestió pèlvica). S'ha de sospitar quan apareixen varius de repetició malgrat realitzar tractaments a les cames, o davant de la presència de varius genitals i quan s'acompanyen de dolor pèlvic crònic. En aquests casos s'han d'estudiar les venes de la pelvis”.

Quan es consideren les varius com una simple qüestió estètica pot sorgir dubtes de quin professional acudir. I prendre una decisió dolenta pot crear problemes a llarg termini.

Per això és important subratlla que aquesta patologia ha de ser valorada per un especialista en angiologia i cirurgia vascular, "ja que inicialment s'ha de valorar si hi ha insuficiència venosa instaurada als membres inferiors o a la pelvis", afirma el doctor.

COM ES TRACTEN LES VARIUS?

No hi ha un tractament únic. Seran el grau d'insuficiència venosa i les característiques de cada pacient les que determinaran el maneig més adequat.

"Pot ser conservador, com l'ús de suport elàstic, medicació i altres recomanacions, sense oblidar-ne el seguiment, ja que és una malaltia crònica que tendeix a progressar", subratlla Gallo.

Tot i això, en alguns casos la insuficiència venosa crònica (IVC) produeix símptomes intensos que requereixen realitzar un tractament quirúrgic.

En opinió del doctor Pablo Gallo hi ha diferents alternatives terapèutiques. La cirurgia convencional, consistent a fer incisions, és molt invasiva i actualment ha estat desplaçada per altres alternatives que són tècniques endovasculars, com el làser o la radiofreqüència.

L'avantatge d'aquests tractaments endovasculars és que són mínimament invasius i permeten tractar les varius de manera ambulatòria, sota anestèsia local i sense fer incisions.

"Això contribueix a una recuperació més ràpida, proporciona un excel·lent resultat estètic i la incorporació a la vida laboral és immediata", assegura l'expert.

"Un cop tractada la causa de les varius, en alguns casos es requereix complementar el tractament amb escleroteràpia (és a dir, injectar una solució directament a la vena)", continua el doctor Gallo.

LA IMPORTÀNIA DE LA PREVENCIÓ

Com expliquen els especialistes del Capítol Espanyol de Flebologia i Limfologia, no sempre és possible prevenir l'aparició de varius, ja que moltes vegades l'herència genètica influeix de manera determinant.

Tot i així, subratllen que si és possible aplicar una sèrie de senzilles recomanacions "que contribueixen a disminuir les molèsties i endarrerir l'aparició de noves varius".

  • Moure les cames: Tant si es treballa dret com assegut, cal fer de tant en tant exercicis de cames i peus. A més, sempre que sigui possible posar les cames enlaire i refrescar-les.
  • Practicar exercici de manera regular: Bicicleta, natació, caminar, pàdel. És igual, però cal moure's.
  • Fer servir mitges elàstiques.
  • Durant l'embaràs, romandre el màxim temps possible amb les cames enlaire i dormir sobre el costat esquerre del cos.
  • Mantenir la pell de les cames hidratada i protegida del sol.
  • En cas de seguir algun tractament farmacològic per a les varius, no ho deixis.
  • A l'hora de vestir, descarti la roba més cenyida i portar sabates amb molt de taló.