Cuida el cos amb la dieta ZEN: el remei infal·lible dels japonesos

Setsu-ko Yuuki ens explica com cuidar el nostre segon cervell

Prevenir l'envelliment comença amb una bona alimentació

Descobreix la dieta ZEN

Descobreix la dieta ZEN / freepik

Natalia Vaquero

Els japonesos solen tenir mètodes molt efectius per lluitar contra l'envelliment. Cuidar l'alimentació és un punt clau de la seva saviesa. Avui us deixem la dieta ZEN dels temples Shojin. Amb aquest mètode depurarem l'organisme i obtindrem més vitalitat. Per a fer la dieta ZEN, necessitaràs menjar algues, proteïnes vegetals de la soja, llegums, cereals, fruits secs i una mica de carn, com el pernil ibèric.

I cal beure molta aigua, segons Setsu-ko Yuuki, consellera de la Casa Imperial nipona, gurmet del Govern japonès i coordinadora de l'Escola de Nutrició Hattori de Tòquio, que recomana aquesta fórmula per purificar el cos, la ment i l'esperit al més pur estil dels monjos budistes que resideixen des del segle VI als temples shojin ryori de l'illa del sol naixent. El menjar Shojin, explica Yuuki, és l'aliment "de l'ànima" budista que creix i s'enforteix en els valors suprems de la pau i l'harmonia.

La consellera imperial aconsella fer tres cops per setmana exercicis suaus d'estiraments per contribuir a la neteja de l'intestí, un mitjà infal·lible, assegura, per aconseguir una ment més clara perquè “al nostre abdomen funciona un segon cervell que regula les nostres emocions, i és a l'intestí on es troba una gran part del nostre sistema immunitari. Els budistes ho tenen clar des de fa segles: el secret de la dieta perfecta està als intestins.

Prevenir malalties

"El més important per a un japonès és envellir amb salut per poder gaudir de la vida fins que arribi el moment de la mort", explica la nutricionista per mostrar els avantatges d'una alimentació ZEN que preveu malalties i aporta l'equilibri que busquem per capejar els vaivens de la vida. El que és fonamental, subratlla, és garantir una neteja a fons del sistema digestiu per eliminar a través de la femta i de l'orina les toxines que contenen la majoria dels mil milions de bacteris que nien a la flora intestinal.

La depuració, segons els monjos budistes, no és un procés que només beneficia el cos. També serveix per purificar la ment perquè, quan tenim l'organisme net, el pensament s'aclareix i aconseguim centrar-nos millor en la consecució dels nostres objectius. Les algues i les proteïnes vegetals, juntament amb l'agar-agar i en konjac -un tubercle de la família de les aràcies - ajuden a desfer-se de la sorra del tracte intestinal per afavorir la generació de fibra que manté en equilibri els microorganismes de l'intestí.

Prenem poca fibra, lamenta Yuuki en exalçar les bondats de les llenties, els cigrons i les mongetes, aliments carregats de proteïnes. La preada fibra que contenen aquests productes sacia la nostra gana alhora que ajuda a controlar el colesterol i serveix també per eliminar les arrugues i prevenir l'obesitat. La gurmet japonesa insisteix que en desintoxicar l'organisme es purifica la ment. "Els mateixos productes que són bons per al correcte funcionament de l'intestí prevenen la demència i les depressions", garanteix aquesta experta en nutrició, obstinada a fusionar la mil·lenària cuina japonesa amb la saludable dieta mediterrània, l'estrella de la qual és el saborós pernil ibèric que té un alt contingut d'àcid oleic i vitamina B1; i a la qual compara amb la caríssima i deliciosa vedella de Kobe. "Les nostres vaques i bous de Kobe són alimentats amb una cervesa diària, massatges amb sake cada dia, raspallats i alimentats amb farratge cereal".

"S'han de menjar petites quantitats de carn dues vegades per setmana per enfortir la paret de les venes"

Aconsella Yuuki

Les algues, les grans aliades de la salut

Les algues, les grans aliades de la salut / freepik

Estimulació del metabolisme

Les algues marines aporten minerals, vitamines, estimulen el metabolisme i ajuden a depurar l'organisme. "Al Japó es consumeixen moltes algues i s'ha demostrat que amb aquest producte es viu més temps i d'una manera més saludable", afegeix Setsuko Yuuki abans d'enumerar els avantatges nutricionals d'aquests aliments que comencen amb timidesa a introduir-se a les receptes dels cuiners espanyols. "Són tremendament depuratives, netegen la sang, estimulen el funcionament dels ronyons i del fetge, eliminen les toxines i redueixen l'absorció de metalls pesants". A més de ser bones per als cabells, les ungles i la pell, aprimen i dissolen concentracions de greix.

"Al temple Zen d'Eiheiji, els monjos ascetes, elaboren des de fa 800 anys receptes amb l'alga kombu, que millora el sistema limfàtic i prevé la hipertensió, mentre agraeixen a la Terra els productes que recol·lecten"

Relata la nutricionista Hattori

Aquest tipus d'alga és rica en àcid algínic; el qual actua, igual que la fibra, com un poderós depurador de l'intestí i afavoreix la salut de la flora intestinal amuntegant les toxines de les parets i eliminant-les de manera natural. En fi, cos sa, al cap sa.